DISTRIBUIȚI

Atât pe rețelele sociale cât și la liniile speciale puse la dispoziție de ONG-uri, mai mulți votanți au sesizat că ștampila de control este aplicată în mod eronat pe buletinele de vot.

Cea mai recurentă și importantă problemă raportată este aplicarea ștampilei de control a secției de votare în mod incorect, fapt care ar putea conduce la anularea abuzivă a unui număr mare de buletine de vot. Conform legii, ștampila de control se aplică pe ultima pagina a buletinului, iar conform raportărilor, un număr semnificativ de secții de votare au aplicat ștampila incorect. La închiderea urnelor este posibil să se aplice proceduri diferite de anulare a acestora. Președinți de secție din sectoarele 1 și 3 susțin că au fost instruiți de birou electoral județean să aplice ștampila de control pentru buletinele pentru referendum pe prima pagină.

În secțiile de votare nr. 18 (Teleorman), nr. 63 (Brăila), nr. 346 (Sectorul 2), nr. 13 (Sectorul 1), nr. 188 (Galați) precum și în Iași, ștampila a fost aplicată în mod eronat pe prima pagină pe buletinul de vot pentru referendum, după cum au transmis observatorii acreditați de organizațiile membre ale campaniei FiecareVot.ro.

În unele cazuri, aceasta a fost pusă corect pe buletinul de europarlamentare și eronat doar pe cel de referendum. În județul Prahova, ștampila de control a fost pusă în mijlocul buletinului de vot, doar pe buletinul de vot pentru referendum. Acest lucru poate duce la anulare voturilor dacă interpretările birourilor electorale sunt diferite.

Contactat de Adevărul, purtătorul de cuvânt al BEJ Iaşi a explicat că într-adevăr ştampila de control ar trebui să fie pusă pe ultima pagină a buletinului de vot, dar că lor nu le-a fost semnalată situaţia.

Aceştia susţin că au realizat totuşi „un control de îndrumare a preşedintelui secţie de votare 53, control realizat de doi membri ai BEJ”. Marian Muhuleţ, purtătorul de cuvânt al Autorităţii Electorale Permanente (AEP), a explicat că ştampila de control poate fi pusă şi pe prima pagină a buletinului şi că o problemă care ar duce la anularea voturilor ar fi ca aceasta să nu fie pusă deloc.