Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, joi, referitor la anunțul ministrului Justiției de a declanșa procedura de numire a unui nou procuror general, că aceasta nu este lansată oficial, precizând însă că Toader s-a întâlnit cu un procuror din PG cu “probleme de reprezentativitate”.

“Să spună bărbătește ce probleme sunt. Cum să mă convoace? Dumnealui a venit în instituție. Nu m-a convocat nicăieri. Dacă a venit în Ministerul Public, singurul care poate lua o decizie este procurorul general. Domnia sa a contactat un procuror care are probleme de reprezentativitate în cadrul Asociației Procurorilor. Acel procuror trebuie să își clarifice problemele de reprezentativitate și acest lucru se face prin adunare, nu printr-o întânire obscură”, a declarat Augustin Lazăr, la ieșirea de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).

Reacția procurorului general vine în condițiile în care ministrul Justiției a anunțat că s-a întâlnit cu procurorul Elena Iordache, președintele Asociației Procurorilor.

Referitor la anunțul de declanșare a procedurii de numire a unui nou procuror general, Augustin Lazăr a precizând că procedura nu a fost lansată oficial.

“Dacă domniile voastre mă întrebați pe mine ce voi face? Dar nu există o procedură lansată oficial, o procedură semnată. Noi trebuie să vedem un anunț care are un caracter legal și apoi să vedem ce vom face. (..) Informația zilei nu era faptul că domnul ministru a venit tiptil aici. Informația era că magistrații din CSM sunt puși să își dea cu părerea cu privire la un act normativ, OUG care a fost publicată și care a blocat Ministerul Public. Nu vom mai avea un Minister Public funcțional”, a completat procurorul general.

Ministrul Justiției a anunțat, joi, că declanșează procedura de numire a unui nou procuror general, precizând că până la finalul lunii aprilie, când expiră mandatul lui Augustin Lazăr, România va avea un nou procuror general.

Tudorel Toader a declanşat procedura de revocare a lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general în data de 24 octombrie 2018, procedura fiind avizată negativ de către Consiliul Superior al Magistarturii. Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu îl va revoca pe procurorul general Augustin Lazăr din funcție.

Mandatul lui Augustin Lazăr în fruntea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție expiră pe 27 aprilie.