Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile anunță că, în luna aprilie, au fost înmatriculate 4.321 de autoturisme noi în România, cu 50,3% mai puţine decât perioada similară a anului 2019.

În ceea ce priveşte evoluţia pe primele 4 luni ale anului, România înregistrează o scădere de 27,5%, de la 44.527 de unităţi în 2019, la 32.300 în 2020.

Cu toate acestea, potrivit APIA, tendinţa de scădere înregistrată în ţările Europei de Vest (EU15+EFTA+UK) a fost mult mai amplă, în medie de 40%.

Trendul de scădere a achiziţiilor de autoturisme se consemnează şi la nivel european.

Pe continent, lunile martie şi aprilie au fost, conform LMC Automotive, de scădere extrem de puternică în ţările din Europa de Vest, respectiv de minus 80% în aprilie, după ce în martie s-a înregistrat o diminuare de 52,9%. Cele mai mari pieţe auto au înregistrat volume mult mai mici în comparaţie cu luna similară a anului 2019. Astfel, ar mai fi de remarcat faptul că achiziţiile din Germania reprezintă, în aprilie, circa 57% din întreaga piaţă auto a Europei de Vest, înregistrând o scădere mult mai mică decât în alte state, notează sursa citată.

Numărul înmatriculărilor de autoturisme rulate înregistrate în România, în primele patru luni din 2020, a înregistrat o scădere la aproape jumătate faţă de datele centralizate pe segmentul înmatriculărilor de maşini, raportat la aceeaşi perioadă din anul anterior (-12% vs -27,5%), conform datelor de la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.