Guvernul se va reuni, luni după-amiază, de la ora 16.00, în şedinţă pentru a adopta rectificarea bugetară, a treia din acest an.

Ministerul Sănătății se numără printre cele ale căror fonduri vor fi suplimentate, pentru a gestiona criza de coronavirus.

„Prin această rectificare bugetară se asigură finanţarea necesară în domeniul sănătăţii, asistenţă socială şi educaţie şi în acelaşi timp ne asigurăm continuarea investiţiilor, în acest an sunt estimate la 55 de miliarde de lei, o creştere faţă de bugetul iniţial cu 4,5 miliarde de lei”, a spus ministrul Finanțelor, liberalul Florin Cîțu.

Potrivit acestuia, execuţia la 10 luni este „cea mai bună din ultimii zece ani”, de 35,4 miliarde de lei, mai mult decât s-a cheltuit în tot anul 2016, în tot 2017 sau în întreg anul 2018.

Șeful Finanţelor a transmis că deficitul bugetar creşte de la 8,6% din PIB la 9,1% din PIB, adică 96 de miliarde de lei, iar Comisia de Prognoză estimează o contracţie a PIB-ului de 4,2%.

”Noua rectificare bugetară a guvernului Orban probează că banii ţării sunt azi pe mâna Clanului Cămătarilor liberali! Se confirmă ceea ce am spus în decembrie anul trecut, când PNL şi-a angajat răspunderea pe Bugetul pentru 2020: ondurile ajung doar pentru 9 luni! Spitalele au rămas fără bani, şcolile au rămas fără bani, autorităţile locale au rămas fără bani”, a acuzat, joi, liderul opoziției social-democrate.

”Peste 4 miliarde de lei! Ca prin minune, se găseşte însă un miliard de euro pentru primăriile PNL şi pentru puşculiţa electorală a lui Orban – Fondul de Rezervă al Guvernului! Deficitul bugetar va ajunge la 100 miliarde lei la finele anului, un dezastruos record istoric. Asta, deşi Romania a avut cel mai mic pachet de stimulare a economiei din UE, de numai 2,5% din PIB”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Potrivit proiectului de rectificare, veniturile bugetului general consolidat se diminuează, pe sold, cu suma de 5,212 miliarde lei, cheltuielile bugetului general consolidat se diminuează, pe sold, cu suma de 683,6 milioane lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se majorează cu suma de 4,529 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului de stat pe anul 2020, se majorează, pe sold, cu suma de 1,157 miliarde lei, conform proiectului de revtificare bugetară. Ministerele Muncii, Sănătăţii, Agriculturii şi cel al Dezvoltării primesc cele mai mari sume suplimentare şi scad bugetele ministerelor Apărării, Finanţelor şi Internelor.

Șeful statului va avea luni, la Palatul Cotroceni, o întrevedere cu miniştrii Apărării, Sănătăţii şi de Interne, implicați în strategia de vaccinare împotriva SARS-CoV-2.

„În chestiunea vaccinării, campania de vaccinare trebuie să fie un succes şi ca atare, după părerea mea, campania de vaccinare este o chestiune de securitate naţională. Pentru asta am convocat o şedinţă pentru luni, la care vor participa, în afară de mine, ministrul Apărării, ministrul de Interne şi al Sănătăţii şi vom clarifica toate aspectele care ţin de campania de vaccinare ca şi chestiune de securitate naţională”, a declarat, săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis.