Pentru al treilea an la rând, la inițiativa Help Autism și în parteneriat cu Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic, creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Societatea Română de Radiodifuziune, Sky Tower, compania Globalworth, lumini albastre vor străluci în Capitală, în semn de solidaritate cu lupta copiilor cu TSA, în cadrul acțiunii „Noaptea Albastră a Autismului”, parte a mișcării mondiale „Light it Up Blue”.

Clădiri simbol ale Bucureștiului au răspuns din nou apelului asociației și vor transmite mesajul conștientizării prin iluminarea fațadelor în albastru: Sediul creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București din Piața Lahovari, Sala Radio, clădirile Sky Tower, Globalworth Tower și Globalworth Campus, Teatrul Excelsior și Arcul de Triumf.

Seria evenimentelor de marcare a Zilei Internaționale a Conștientizării Autismului a debutat duminică, 31 martie, cu deja tradiționalul „Suflet în Culori”, concertul caritabil de muzică clasică organizat în parteneriat cu Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură.

La cea de-a șasea ediție, pe scena sălii Auditorium a MNAR a urcat ansamblul Imago Mundi, iar zeci de iubitori ai muzicii clasice au fost din nou alături de copiii și părinții asociației și au donat o ore de terapie.

Manifestări cu ocazia zilei de 2 aprilie vor avea loc și în țară. 52 de asociații și fundații și 26 de instituții publice, care fac parte din Rețeaua RO-TSA, înființată la inițiativa Help Autism în sprijinul copiilor cu autism, marchează ziua prin diverse acțiuni menite să informeze și să implice comunitățile locale.

Rețeaua RO-TSA vine în continuarea eforturilor depuse de către Asociația Help Autism, de a reuni un număr de organizații publice și neguvernamentale, cu atribuții în sfera tulburărilor de spectru autist, număr reprezentativ pentru fiecare regiune a țării.

Rețeaua cuprinde 66 de ONG-uri și 67 de instituții publice, care au început colaborarea în vederea elaborării unei politici alternative la politicile publice care privesc persoanele afectate de autism și familiile acestora.

Și în regiunea Nord Vest, vor fi organizate mai multe acțiuni cu prilejul Zilei Internaționale a Conștientizării Autismului. Asociația Dog Assist Cluj-Napoca, Asociatia Surorile de Caritate „Sf. Vicențiu” Satu Mare, Asociația Autism Transilvania Cluj, Asociația S.O.S. Autism Bihor Oradea, Asociatia Autism Baia Mare, Asociația Autism Câmpia Turzii; DGASPC Cluj-Centrul Comunitar Județean Cluj; Centrul Județean Pentru Educație Incluzivă Cluj; Grădinița Specială Cluj; Centru Școlar De Educație Incluzivă „Cristal” Oradea; Centrul Școlar De Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea; DGASPC Mureș – Serviciul Social Pentru Copii Cu Diazabilități; ISJ Harghita (Miercurea Ciuc) și DGASPC Satu Mare – Compartimentul de Evaluare Complexă Copii și Secretariatul Comisiei pentru Protecția Copilului s-au alăturat inițiativei și vor organiza diverse acțiuni la nivel local cu scopul de a informa comunitatea cu privire problematica autismului și oportunitățile de implicare în sprijinul copiilor speciali.

Ce este autismul

Autismul este o afecțiune considerată drept una dintre cele mai frecvente tulburări ale copilăriei, mai frecventă decât cancerul, diabetul şi sindromul Down.

Statisticile internaționale ne arată că 1 din 68 de copii suferă de autism. Datele înregistrate în ultimii ani în România indică o creştere continuă a incidenței tuburării, estimându-se un număr de peste 30.000 de copii afectați. Tulburarea de spectru autist poate să apară în orice familie, indiferent de rasă, etnie, zonă geografică sau nivel de educaţie. Nu se poate vindeca, dar cu intervenţie timpurie intensivă, până la 50% dintre copiii cu autism pot duce o viaţă independentă.