Situație fără precedent în județul Vrancea, unde un râu din Lunca Siretului, care face parte dintr-o rezervație naturală, a secat din cauza secetei.

Este pentru prima oară când se întâmplă asta, iar âviețuitoarele acvatice au fost puternic afectate, transmite corespondentul Europa FM.

Garda de Mediu a cercetat cursul Sirețelului timp de două zile, după ce mai mulți localnici din Biliești, comuna pe raza căreia se află apa, au reclamat că aceasta a secat.

Comisarii, ca și oamenii, au presupus că de vină ar fi intervenția omului, mai exact se credea că  apa este folosită pentru irigații. Ar fi fost ilegal, în condițiile în care Sirețelul face parte dintr-o rezervație naturală.

Arealul este dominat de o vegetaţie caracteristică pădurilor de şleau, puternic influenţată de existenta unor braţe secundare desprinse din râurile Siret şi Putna, dar care sunt alimentate în proporție de peste 50% din pânza freatică.

Peisajul este de o frumusețe rară, aici existând o mare diversitate de păsări, mamifere și viețuitoare acvatice.

După verificări amănunțite făcute de Garda de Mediu și reprezentanții Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, concluzia specialiștilor este că râul a secat din cauza secetei.

Nivelul apei freatice din care se alimenta Sirețelul a scăzut cu peste 2 metri, iar pe o porțiune de aproape o jumătate de kilometru râul a secat complet, iar în rest a rămas doar un curs firav.

Specialiștii spun că este pentru prima oară când are loc acest fenomen, care a afectat viețuitoarele acvatice. Cele mai multe dintre ele s-au retras în amonte pentru a-și face un sălaș nou.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Claudia Toader
Foto: Unsplash/Red Charlie