O anchetă epidemiologică a fost începută la Spitalul Orăşenesc Panciu după ce o femeie, internată în unitatea medicală vrânceană de mai multe zile, şi ulterior transferată la Spitalul Municipal Adjud, a fost testată cu COVID-19, a informat, marţi, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea.

Verificările urmează să stabilească împrejurările în care femeia a fost internată şi dacă s-a respectat protocolul de internare.

“A fost demarată o anchetă epidemiologică la Spitalul Orăşenesc Panciu, începând cu data de 1 iunie, când s-a luat act de confirmarea cazului de COVID-19 şi s-a constatat că pacientul a fost internat în spital. Ca urmare a situaţiei create, s-a decis recoltarea probelor biologice de la nouă angajaţi din cadrul spitalului Panciu. Investigaţia epidemiologică este în curs de desfăşurare şi urmează să stabilească condiţiile în care pacientul a fost internat în spitalul Panciu şi, de asemenea, dacă a fost respectat protocolul de internare”, a declarat directorul adjunct al DSP Vrancea.

Potrivit Janinei Lazăr, în paralel s-a declanşat o anchetă epidemiologică şi la locul de muncă al femeii, pentru a stabili dacă există contacţi.

Managerul Spitalului Orăşenesc Panciu susţine că internarea femeii s-a făcut cu avizul medicului de gardă şi că aceasta nu prezenta simptome specifice SARS-CoV-2 la momentul în care s-a prezentat la camera de gardă.

“Toţi cei care se prezintă la spital sunt potenţiali infectaţi. Pacienta a făcut triajul epidemiologic, i s-a luat temperatura, medicul de gardă care a investigat-o i-a recomandat să facă o rază, după care a recomandat internarea pacientei. Pacienta nu prezenta simptome specifice SARS-CoV-2. Din ce am înţeles, femeia a fost internată cu diagnosticul de ‘pneumonie interstiţială’, iar pe perioada internării medicul curant a decis să fie transferată la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) ‘Sf. Pantelimon’ Focşani, probabil pentru că nu a răspuns la tratament. Ulterior a fost transferată la Spitalul Municipal Adjud, unde a şi fost testată”, a declarat Silviu Tacu pentru Agerpres.

Acesta susţine că şi-ar dori testarea întregului personal din spital, dar protocoalele nu permit acest lucru.

“Neavând posibilitatea să testăm, orice pacient poate să fie infectat, dar asimtomatic. Şi atunci, personalul medical trebuie să respecte întru totul protocolul. Noi le-am pus la dispoziţie echipamente de protecţie, dezinfectanţi. Eu sper ca personalul medical să fi respectat protocolul şi să nu fie nicio problemă. M-am gândit să facem testarea întregului personalul, dar protocoalele nu ne permit acest lucru. Deocamdată monitorizăm situaţia, iar dacă personalul prezintă simptome, vom solicita testarea la DSP”, a precizat Tacu.

Un alt pacient de la Spitalul Panciu a fost transferat în cursul nopţii de luni spre marţi la secţia de Boli Infecţioase a SJU Focşani şi urmează să fie testat pentru COVID-19, dar acesta nu ar fi intrat în contact cu pacienta depistată pozitiv