Vlad Voiculescu, viceprimarul Capitalei propus de USR-PLUS, a fost invitat la emisiunea Piaţa Victoriei, în direct cu Alice Iacobescu.

Ce urmează la Primăria Capitalei? Când începe treaba şi cu ce începe?

Cum îşi imaginează administrarea Capitalei cu un Consiliu General în care PSD are 33%? Şi cât de mult poate conta pe PNL?

Vlad Voiculescu spune că în ultimele săptămâni, reclamele electorale difuzate de televiziuni și alte posturi de radio au costat Primăria Capitalei două milioane de lei.

Întrebat despre numărul total al angajaților subordonați Primăriei Capitalei, Vlad Voiculescu spune că „este foarte înșelător”.

„Vorbim despre multe instituții care n-au legătură una cu cealaltă și care sunt extrem de diverse. Sunt o mulțime de căpușe, acele companii municipale pe care va trebui să le audităm și care vor rămâne fără bani de salarii”, spune Vlad Voiculescu.

Alice Iacobescu: Uitându-ne la rezultatele din acest moment, ele arată un PSD umăr la umăr cu USR-PLUS în Consiliul General și un PNL în urmă.

Vlad Voiculescu: Ne miră și pe noi. Poate o explicație este din ceea ce am constatat cu toții – unele furturi, să le spunem erori, sunt cât se poate de clare. La Secția 111, din 108 voturi din procesul verbal pentru USR-PLUS, în platforma electronică s-au transformat în două voturi. La secția 127, din 115 voturi pentru USR PLUS, au devenit 115 voturi pentru Partidul Națiunea Română.

Vorbim despre voturile pentru Consiliul General. Diferența este foarte mare dintre exit-poll și rezultatele parțiale ale BEC.

A.I: De ce nu avem o discuție, chiar o solicitare către BEC de reevaluare a situației și investigare a acestor cazuri particulare?

Avem asta în Sectorul 5, unde lucrurile sunt clare, în sensul că e clar că s-au furat voturi, în faza anterioară procesului verbal. Concret, în anumite secții, ar fi trebuit să fie mai multe voturi în procesul verbal, dar nu au fost trecute în proces.

A.I: La Sectorul 5, pentru  că discuția a pornit de la procentele PSD în Consiliul General (33%), sunt mai puține decât voturile obținute de Gabriela Firea, nu?

Da, dar nu ne miră. Trebuie să comparăm votul politic cu alegerile trecute, iar PSD a avut sub 20% în București la europarlamentare. PSD nu s-a schimbat deloc, conducerea este aceeași. Ce s-a schimbat este că au avut un candidat care a investit mulți bani în campanie. Sunt acele reclame pe care Europa FM a decis să nu le mai primească. Nu există niciun motiv pentru care o primărie să cheltuiască banul public pentru a lăuda marile realizări ale primarului.

A.I: Câtă vreme, Primăria are o companie care se cheamă Compania de Publicitate, de ce să ne mirăm? Aveți idee la cât s-ar ridica bugetul pentru a face reclamă electorală primarului?

Sunt multe milioane de euro, doar prin bugetul pentru spitale s-au alocat 3,5 milioane de lei, dacă nu greșesc, în reclamele la aparate dentare. Cu ce-l ajută pe un părinte sau un copil de la țară să vadă la TV că în București se dau bani pentru aparate dentare? La ce ajută pe cineva din Suceava sau Oradea să afle că în București, Primăria a consolidat 15 clădiri?

A.I: Se mai poate recupera ceva din acei bani?

Vă pot promite doar că vom încerca. În ultimele săptămâni, doar clipurile difuzate de televiziuni și alte posturi de radio au costat două milioane de lei. Reclamele în sine au fost declarate de Biroul Electoral Municipal ca fiind ilegale, dar au continuat să fie difuzate. Primarul nu poate cheltui bani fără Consiliul General. Cheltuielile sunt aprobate în consiliu. Nu ar fi putut făcute fără complicitatea unor oameni din Primărie, cărora le doresc și îi asigur că vor răspunde pentru semnăturile pe care le-au dat.

A.I: Cum o să procedați exact? Toată lumea vorbește despre sistemul de pile și relații din Primăria Capitalei. 

Va fi un proces foarte greu, fără îndoială. Dacă cineva se știe corupt, ar trebui să plece acum. Dacă cineva se știe om cinstit și harnic, nu are de ce să-și facă probleme. Lucrurile o să sufere schimbări drastice.

A.I: Despre câți salariați vorbim în Primăria Capitalei, în administrațiile care i se subordonează, în direcții, companiile publice?

Este foarte înșelător. Primăria Capitalei este cel mai mare angajator din țară, dacă vreți. Vorbim despre multe instituții care n-au legătură una cu cealaltă și care sunt extrem de diverse. Sunt o mulțime de căpușe, acele companii municipale, pe care va trebui să le audităm, care vor rămâne fără bani de salarii.

A.I: Peste o jumătate de miliard de lei în bugetul pe 2020, mai exact 650 de milioane doar pentru salarii.

Vezi aici emisiunea integrală: 

Știrea se actualizează