DISTRIBUIȚI

Premierul Viorica Dăncilă intenționează să meargă la referendumul pe tema justiției,  convocat de președintele Iohannis pe 26 mai – data alegerilor europarlamentare.

Într-un interviu acordat cotidianului Adevărul, doamna Dăncilă a spus însă că nu se așteaptă ca pragul de validare a consultării populare să fie atins.

În opinia sa, a doua întrebare este prea complicată.

Într-un sat, într-o comună, nu se înţelege efectiv ce se vrea prin a doua întrebare.

Este greu ca omul să fie interesat de ceea ce scrie acolo.

Deci mi se pare că pînă şi întrebarea este neinspirată“.

Premierul a adăugat că nu se va prezenta la urne la referendum doar dacă PSD va hotărî oficial să-l boicoteze.

A doua întrebare de la referendum sună astfel: “Sînteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională”?

Remaniere sau restructurare?

Pe de altă parte, premierul Viorica Dăncilă refuză categoric ideea restructurării Guvernului, în ciuda insistenţelor lui Liviu Dragnea și ale mai multor colegi din PSD.
Întrebată dacă e posibil să se răzgîndească în perioada sărbătorilor, Viorica Dăncilă a răspuns: „Foarte puţin probabil“.
Premierul pledează în continuare pentru remaniere.
Am pornit de la două aspecte: nu vreau Guvernul Dăncilă 2, vreau să avem acelaşi Guvern.
Al doilea motiv e legat de afirmaţiile preşedintelui Iohannis, potrivit cărora se va simţi ocolit şi va merge la Curtea Constituțională, deci iar se va ajunge la o situaţie de blocaj.
Al treilea aspect: am considerat că Guvernul funcţionează aşa cum e acum. Am trimis către preşedinte solicitarea de a motiva respingerea celor trei colegi“, a declarat Viorica Dăncilă.

Președintele Iohannis a refuzat să accepte numirea lui Eugen Nicolicea la justiție, a Oanei Florea la Fonduri Europene și a lui Liviu Tit Brăiloiu la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

În posturile rămase vacante au fost numiți, cu titlu interimar, Ana Birchall, Eugen Teodorovici și Radu Oprea.