Alice Iacobescu şi Cătălin Striblea, alături de analistul Valeriu Turcan, consultant politic cu experienţă, şi jurnalistul Sebastian Zachman încearcă să deslușească jocurile din politică, după alegerile parlamentare de duminică.

Valeriu Turcan a spus, la Europa FM, că discuțiile pentru desemnarea unui premier nu pot să dureze prea mult și a reamintit că sarcina de a desemna un prim-ministru îi revine președintelui țării:

„Acum suntem într-o etapă a discuțiilor preliminare, acest proces nu poate fi unul de durată. Singura propunere care contează este aceea pe care trebuie să o facă președintele Iohannis. Oamenii își lansează favoriții pe piață, schema e foarte veche, însă singurul nume, pe care cred că îl vom afla foarte curând, este cel rostit de președintele României.”

Cu toate acestea, este clar că viitorul premier va veni din partea Partidului Național Liberal, susține consultantul politic:

„Evident va fi un reprezentant al PNL, cum este și corect politic și o persoană cu care președintele Iohannis va lucra foarte bine și o persoană cu suficientă autoritate. Domnul Ciucă este o figură necontroversată, este om politic, a fost ales pe lista PNL în județul Dolj și oricând ar putea să fie o foarte bună propunere.”

În direct, la Europa FM, a intrat și Claudiu Năsui, vicepreșdinte USR, care a declarat că, în ciuda faptului că propunerea USR Plus pentru conducerea viitorului Guvern este Dacian Cioloș, alianța politică este dispusă la un compromis:

„Negocierea o să înceapă cu planul de reforme pe care le-am propus, acesta va fi baza negocierii, ne uităm în Parlament să vedem cum am putea să reușim să transpunem în realitate. Punctele în comun ar fi absorbția de fonduri europene, noi avem dorința unor reforme electorale profunde și inclusiv în zona Justiției și nu avem cum să nu ținem la ele și în cadrul negocierii. (…) N-o să cerem cuiva ceva ce nu ni se poate da.”

În schimb, USR Plus condiționează participarea la guvernare de primirea unor ministere importante, a mai spus Claudiu Năsui:

„Este exclus să fim la guvernare numai cu voturi, fără ministere avizatoare, la care nu putem implementa reforma. Acum, cu cât o să avem în Parlament, cred că nu mai putem fi ingnorați.”

USR Plus nu ar refuza nici alte ministere importante, precum Sănătatea sau Educația, susține vicepreședintele USR:

„Noi avem cele mai profunde reforme pe care le-am propus în timpul campaniei. În funcție de cum este negocierea absolut, sunt ministere importante, dar dorim și ministere avizatoare.

Valeriu Turcan spune că un minister precum Sănătatea nu trebuie deloc ignorat, întrucât, dacă este gestionat corespunzător, poate ridica foarte mult partidul în ochii oamenilor:

„Sunt enorm de mulți bani în jurul Sănătății. Cu o bună planificare, astfel de măsuri reformatoare vor fi imediat apreciate de opinia publică. Este un domeniu care poate să reunească energii importante ale sănătății. Dacă îl abordezi cu foarte mult curaj, poți orienta toată agenda publică a țării după acest domeniu.”

Jurnalistul Sebastian Zachman a intrat în direct, la Europa FM, pentru a vorbi despre întâlnirea pe care șeful statului a avut-o, marți seara, cu reprezentanții PNL, în încercarea de a găsi cel mai bun nume pentru funcția de premier:

„E o ședință de tatonare mai degrabă, președintele încearcă să găsească o soluție de premier viabilă. Șeful statului își dorește un premier liberal, care să nu aibă legătură cu pandemia. Ilie Bolojan nu este în cele mai calde relații nici cu președintele, nici cu Ludovic Orban. Mi se pare că varianta Ilie Bolojan nu are șanse mari de reușită, l-aș pune pe primul loc pe Nicolae Ciucă, a fost până în urmă cu un an militar, și-a câștigat repsectul pe front, însă este abia la începutul carierei politice. Mai degrabă nu va fi agreat domul Ciucă, însă nu vor avea curaj liderii PNL și USR să-l respingă categoric, pentru că nu au ce să-i reproșeze, va fi acceptat tacit.”

Indiferent de soluția găsită de liberali, Ludovic Orban rămâne în continuare o persoană cheie în acest angrenaj, a concluzionat Valeriu Turcan. Analistul politic este de părere că, în perioada următoare, Partidul Social Democrat va încerca să profite de pe urma evenimentelor politice actuale și viitoare:

„Cred că PSD va încerca să capitalizeze cât poate de mult probleme inerente ale gestiunii în această perioadă. Mie nu mi s-a părut că reforma a fost una structurală în PSD, însă, cu simple cosmetizări, a ajuns la acest scor. PSD a cules fructele politice când țara a trecut prin momente dificile.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: