Un topor din bronz şi câteva fragmente de vase care par să fie din perioada Cucuteni au fost găsite într-un sat din judeţul Neamţ de un bărbat pasionat de arheologie.

Obiectele au fost predate Direcţiei de Cultură Neamţ şi urmează să fie analizate. Astfel de descoperiri fac, însă, în ultimii ani, tot mai multi amatori decât arheologi.

Marius Irimia, din Mărgineni, judeţul Neamţ, este cel care a făcut descoperirea. Pasionat de arheologie, bărbatul şi-a cumpărat un aparat de detecţie şi a obţinut o autorizaţie care îi dă dreptul să-l folosească. Toate indiciile arată că obiectele găsite de el sunt din perioada Cucuteni, una dintre cele mai vechi civilizaţii din Europa – datând de peste 6.000 de ani.

„Descoperirile arheologice întâmplătoare primează acelor descoperiri efectuate în cadrul unor cercetări. În mod firesc ar trebui să fie exact invers, pentru că ei nu sunt specialiști în domeniu. Nu știu să facă recoltarea acestor obiecte, de multe ori distrug contextul arheologic „, a spus la Europa FM Roxana Josanu, directorul Direcţiei de Cultură Neamţ.

Roxana Josanu a adăugat că Ministerul Culturii alocă foarte puţini bani pentru cercetările arheologice.

Atât toporul, cât și fragmentele de ceramică vor ajunge la Muzeul Judeţean Neamţ. Specialiştii de acolo vor stabili cu exactitate cât de vechi sunt obiectele găsite de arheologul amator.