Vicepremierul liberal Raluca Turcan comentează alegerea social-democratului Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ.

„Până şi lupul din zicala românească îşi mai schimbă năravul, dar PSD ba! Aţi crezut povestea preschimbării partidului baronimii într-unul frecventabil, odată cu alinierea halatelor albe în concursul de popularitate? Eroare! Totul este gândit chirurgical, ca să mai câştige voturi”, a scris deputatul PNL, marţi seară, într-o postare pe Facebook.

„Recompensarea groparului justiţiei, a lui Iordache >, cu şefia Consiliului Legislativ este incalificabilă. PSD îşi curăţă listele pentru parlamentare de indezirabili, dar îi plasează strategic în instituţii departe de ochii românilor, însă în poziţii din care pot influenţa decizii. Autorul Ordonanţei 13, autorul recursului compensatoriu care a scos din închisori condamnaţi pentru fapte grave este premiat acum pentru tot asaltul asupra statului de drept, care ne-a îngrozit în era Dragnea şi a speriat instituţiile europene”, a adăugat Raluca Turcan.

Potrivit acesteia, alegerea lui Florin Iordache este „profund viciată, în afara legii de organizare şi funcţionare a Consiliului Legislativ”.

„Oricine a putut vota un asemenea om nu are nicio legătură cu legea, respectarea şi aplicarea ei. În mod evident, asupra Consiliului Legislativ va plana de acum înainte suspiciunea noastră, a tuturor, în legătură cu avizele pe care această instituţie le va elibera. Iordache va duce cu el oprobriul public. Şi întreg arsenalul de torpile la adresa justiţiei şi legislaţiei româneşti, în general. PSD nu ne poate minţi astăzi că desemnarea lui Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ este un semn al schimbării, alta decât schimbarea sinecurilor. Profund şi istoric, PSD va fi mereu un accident al democraţiei româneşti”, a mai scris Raluca Turcan.

Camera Deputaţilor şi Senatul au votat, în plenul reunit de marţi, numirea lui Florin Iordache la şefia Consiliului Legislativ.

Fostul ministru social-democrat al Justiției l-a învins Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, care n-a întrunit nici măcar toate voturile liberalilor, cu susținerea cărora a candidat.

Surse politice spun că șefia Consiului Legislativ este o recompensă oferită de PSD în schimbul retragerii lui Florin Iordache de pe listele de candidaturi ale partidului pentru parlamentare.

În guvernarea Ponta, când s-a aflat la conducerea Ministerului Justiției, social-democratul a fost artizanul controversatelor reforme din domeniu, care au generat ample proteste de stradă și îngrijorări printre partenerii europeni.

Fostul preşedinte al Consiliului legislativ, Dragoș Iliescu s-a retras la vârsta de 77 de ani, după ce s-a aflat la conducerea instituției timp de aproape două decenii. Potrivit declarației sale de avere, salariul se ridică de 12.000 de lei pe lună.

Uniunea Salvați România a denunțat „graba” de a numi un nou șef al Consiliului de actuala legislatură. Candidatul USR, Ionuţ Duli Mazâlu, a obținut doar două voturi.