Guvernul a adoptat, în ședința de marți, Ordonanța de Urgență care vizează procedura de selecție a procurorului din partea României care va face parte din Parchetul European.

Ministrul Tudorel Toader a spus că această OUG nu vizează și selecția șefului Parchetului European: candidatul cel mai bine plasat este Laura Codruța Kovesi, a cărei revocare din funcția de procuror-șef al DNA s-a făcut la inițiativa ministrului Toader.

România trebuie sa desemneze trei candidați pentru funcția de procuror european. Trebuie ca acești trei candidați sa îi trimitem până pe data de 31 martie. Termenul scurt justifică adoptarea Ordonanței de Urgență. Va fi ales un procuror. La nivelul Ministerului Justiției se va desfasura procedura de selecție, nu la CSM sau in altă parte. Va exista câte un procuror european din partea fiecărui stat membru. Poate participa, candida un procuror, dar și un judecător”, a mai spus Toader.

Biroul Parchetului Public European ar urma să îşi înceapă activitatea până la sfârşitul anului 2020.

Pe de altă parte, Guvernul a adoptat și o a doua ordonanță, cea care modifică legile justiției și unele regulamente privind admiterea în Institutul Național al Magistraturii.

Ministrul a spus că propunerile de modificare au venit din partea Consiliului Superior al Magistraturii.

Cotidianul Adevărul scria ieri că proiectul scoate secția de anchetă a magistraților din subordinea Procurorului General.

Se schimbă, de asemenea, condițiile în care sunt desemnați procurorii-șefi de la marile Parchete.

Funcțiile de rang înalt (…) nu pot fi delegate“, a spus Tudorel Toader – ele se ocupă prin procedura la care se referă legea. “Multe funcții de conducere de rang înalt sunt ocupate prin delegare, ceea ce nu este normal“, a adăgat el.

Cei aflați în această situație vor rămîne în funcție timp de 45 de zile de la data publicării Ordonanței în Monitorul Oficial.