Șeful statului nu e imparțial. A evitat să critice Guvernul pentru lipsa de organizare, spune la Europa FM coordonatorul editorial al ziarului “Libertatea”, Cătălin Tolontan.

Nu există premisele revenirii la starea de urgență, iar președintele Iohannis trebuie să fie atent la corupție, avertizează Cătălin Tolontan:

“Atunci când este vorba de Guvern, nu amintește lacunele de organizare. Când este vorba de autoritățile locale, a făcut trimitere evidentă la povestea din Herăstrău și a cerut implicarea autorităților locale, pentru că aici e vorba de rivalii politici – Gabriela Firea. Nu că ar fi Gabriela Firea vreun model de organizare, dimpotrivă, e un model de haos la nivelul Capitalei. Dar asta nu înseamnă că președintele nu e partizan. Nu cred în acest moment că la felul responsabil, în marea majoritate a situațiilor, în care se poartă cu cetățeanul român și autoritățile române, să avem premisele revenirii la starea de urgență.

Noi n-am avut niciodată mai mult de 20% dintre paturile ATI ocupate. Ceea ce este un semn foarte bun, inclusiv să dăm credit acțiunilor guvernamentale. Inclusiv din partea guvernului Orban s-a făcut ceea ce trebuia să se facă, încă din primele zile. În același timp, atunci când declară prioritățile, și anume menținerea sănătății publice și relansarea economică, președintele României nu ține cont de un fenomen în creștere și extrem de periculos. În momentul ăsta, în România, nu știm dacă vă veni valul al doilea de Covid-19. Dar știm că a venit primul val de epidemie de corupție și risipă”.


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O serie de anchete realizate de “Libertatea” dezvăluie risipa de bani în această perioadă, o dată cu achizițiile făcute de Unifarm și ONAC– Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate.

De exemplu, această instituție a statului a dat trei milioane de euro în plus pe viziere, după ce le-a refuzat pe cele românești:

Când sune președintele să nu irosim, are dreptate. Dar hai să începem cu Unifarm și cu ONAC. Adică cu cei cei care fac achiziții de jumătate de miliard de euro. Când spune președintele că solidaritatea socială este vitală ca să depășim în continuare criza, același președinte trebuie să știe că dacă oameni incompetenți cheltuiesc aiurea și fură și iau măști de patru ori mai scumpe și se îmbogățesc intermediarii, asta erodează solidaritatea socială.

Pentru că oamenii au stat în case nu doar ca să scape ei personal, ci că să existe un viitor pentru ei, pentru copiii lor și pentru aceasta tara. Daca primăriile, care până acum se băteau în beculete de Crăciun, se vor bate în achiziții iresponsabile de RMN-uri și CT-uri, care vor rămâne în curțile spitalelor sau ale primăriilor, vom avea o foarte mare problemă.

Pentru că aici nu mai e vorba de un concert, care costă 100.000 de euro. Fiecare CT sau RMN performant ajunge să coste aproape un milion de euro”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.