DISTRIBUIȚI

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a trimis, pe 22 februarie, premierului Viorica Dăncilă o scrisoare prin care își exprimă ”dezamăgirea” că problema ordonanțelor de urgență nu a fost ridicată în întâlnirea pe care cei doi au avut-o pe 7 februarie, la Bruxelles.

“Dragă prim-ministru, vă scriu pentru clarificări despre cele două ordonanţe guvernamentale de urgenţă privind procedurile în cazul desemnării de către ţări a procurorilor Biroului procurorului european şi privind legile justiţiei în general şi în special pentru Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Când ne-am întâlnit pe 7 februarie, am subliniat că dialogul deschis este calea pentru a progresa referitor la problemele privind statul de drept în general și MCV, în particular. Prin urmare, este o surpriză şi oarecum o dezamăgire că nu a fost ridicată problema noilor ordonanţe guvernamentale de urgenţă”, se arată în scrisoarea transmisă de Frans Timmermans premierului Viorica Dăncilă, potrivit MEDIAFAX.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene susține că aceste probleme au o relevanţă directă în contextul preocupărilor care durează de mult timp, evidenţiate în raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Timmermans reamintește că în raport au fost expirmate preocupări referitor la Secția pentru investigare a infracțiunilor din justiție.

“Prima recomandare, în raportul din ianuarie 2017, a fost «să fie creat un sistem solid şi independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare şi transparente, în conformitate cu asistenţa oferită de Comisia de la Veneţia». De asemenea, Comisia a recomandat revizuirea Legilor justiţiei în conformitate cu recomandările formulate prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi de către Comisia de la Veneţia şi de Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO). În plus, raportul a evidenţiat preocupări legate de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, din punctul de vedere al independenţei justiţiei. Prin urmare, ordonanţele par să intre direct în contradicţie cu substanţa raportului Mecanismului de Cooperare şi Verificare, precum şi din punctul de vedere al lipsei consultărilor şi al modului rapid de adoptare”, potrivit sursei citate.

Frans Timmermans cere ca autoritățile române să se abțină de la orice măsuri care ar inversa progresele obținut de țara noastră de-a lungul anilor.

“Acum, devine chiar urgent pentru România să reia procesul de reforme. Acest lucru înseamnă un parcurs înainte, nu înapoi, şi abţinerea de la orice măsuri care ar inversa progresele obţinute de-a lungul anilor. Cel mai bun punct de început rămâne abordarea stabilită de Comisie în noiembrie, apelul de oprire a schimbărilor şi un nou început pe baza consultărilor adecvate şi a expertizei din străinătate. Prin contrast, actuala situaţie generează noi preocupări”, a încheiat prim-vicepreședintele Comisiei Europene.

Premierul Viorica Dăncilă a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles, în perioada 6-7 februarie 2019, în cadrul căreia a avut o întrevedere bilaterală și cu prim-vicepreşedintele Comisei Europene, Frans Timmermans.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, la Parlament, după ce imaginile cu prim-vicepreședintele CE Frans Timmermans, care trece pe lângă ea fără să o salute, au devenit virale, că cei doi au o relație foarte bună, se cunosc de mult timp și că întâlnirea de la Madrid a fost un succes.

„O relație foarte bună (cu Frans Timmermans – n.r.). Nu m-a evitat deloc. Nu mă evită, dimpotrivă, ne cunoaștem de foarte mult timp. Am fost primită cu căldură. Am o bună relație cu Frans Timmermans, o să vă trimit o fotografie să vedeți care este relația adevărată cu Frans Timmermans. Această întâlnire de la Madrid a fost un succes”, a declarat Viorica Dăncilă.

Șeful Guvenrului a vorbit și despre avertismentele oficialului european în legătură cu „linia roșie”, dând asigurări că nimeni nu își dorește să treacă peste aceasta.

„Legat de această linie roșie, nu-și dorește nimeni să treacă peste această linie roșie, nu numai din punct de vedere al justiției. Discuțiile de acolo nu s-au referit numai la justiție. Trebuie să ne gândim și la drepturile omului, și la cei care au suferit, și la ceea ce s-a întâmplat cu DNA Ploiești. Sunt mai multe aspecte la care trebuie să ne raportăm atunci când vorbim despre o linie roșie.”, a completat Dăncilă.

Reacția premierului vine ca urmare a unor imagini devenite virale în care se vede cum prim-vicepreședintele CE nu o salută pe Viorica Dăncilă, la Congresul Partidului Socialiștilor Europeni, deși era un cadru oficial în care toți cei prezenți se salutau.