La Chişinău, era aşteptată astăzi dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova, ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale.

Preşedintele Igor Dodon a refuzat să pună în aplicare decizia Curţii, însă, parlamentarii opoziţiei au convocat, totuşi, o şedinţă.

Orice decizie care va fi luată în această şedinţă, va fi însă, nulă – avertizează Curtea Constituţională.

Parlamentul Republicii Moldova ar fi trebuit să fie dizolvat pentru că nu a devenit funcţional în 90 de zile de la validarea alegerilor.

Termenul expiră astăzi. Preşedintele Igor Dodon a refuzat, însă, să pună în aplicare decizia Curţii Constituţionale privind dizolvarea Parlamentului.

A spus că o va face luni, după consultarea partidelor.

Opoziţia a convocat, totuşi, o şedinţă extraordinară, care are loc la această oră.

Şedinţa are loc pe întuneric, pentru că în clădirea Parlamentului a fost oprită furnizarea energiei electrice.

În şedinţă ar urma să fie alese conducerea și organele de lucru ale Parlamentului, dar și lista cu membri Guvernului.

Numai că astăzi a fost emisă o nouă decizie a Curţii Constituţionale, care spune că orice act adoptat de parlament va fi nul.

Practic, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis sâmbătă, în urma unei sesizări depuse de deputaţii Partidului Democrat ( PDM) Sergiu Sârbu şi Vladimir Cebotari, că actualul Parlament nu mai are dreptul să desfăşoare activitate legislativă, întrucât mandatul său se consideră expirat.

Curtea notează ca ‘Preşedintele ţării este obligat, neîntârziat, să sesizeze Curtea Constituţională pentru constatarea circumstanţelor de dizolvare, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului şi stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate’.