DISTRIBUIȚI

PSD îl susține pe Gheorghe Stan, actualul șef al Secției de anchetare a magistraților, pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională.

Așa afirmă surse din partidul de guvernămînt.

Cel mai probabil, Gheorghe Stan va fi candidatul PSD la Camera Deputaților – Senatul a anunțat programul oficial de audieri pentru CCR, în care Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, apare cu o candidatură de independent, nu susținut de vreun partid.

Inițial, despre Gheorghe Iancu apăruse informația că ar fi propunerea PSD din partea Camerei Deputaților.

Gheorghe Stan a apărat în mod public Ordonanța de Urgență 7, care a adus mai multe modificări controversate în sistemul judiciar.

Secția de anchetare a magistraților s-a remarcat rapid prin deschiderea unor dosare la adresa Laurei Codruța Kovesi, fosta procuroare-șefă a DNA.

Una dintre măsurile luate împotriva acesteia – controlul judiciar – a fost invalidată cu prima ocazie cu care un demers al secției speciale a ajuns în instanță.

Propunerile Senatului

“În conformitate cu Hotărârea Biroului Permanent a Senatului din data de 3.05.2019,
În temeiul art. 5, alin. 5, din Legea 47/1992, cu completările și modificările ulterioare, privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale a României,
Pînă la data de 6.05.2019, ora 18.00, au fost depuse, la Comisia Juridică, de Disciplină, Imunități și Validări a Senatului, următoarele candidaturi de judecător la Curtea Constituțională a României, din partea grupurilor parlamentare :
Grupul parlamentar PSD – domnul Cristian Deliorga;
Grupul parlamentar PNL – domnul Cătălin Daniel Fenechiu;
Grupul parlamentar USR – domnul Ovidiu Mircea Ursuța Daraban“, se arată într-un anunț al Senatului.

Sursa citată precizează că a fost depusă și o candidatură fără susținerea vreunui grup parlamentar, în persoana domnului Gheorghe Iancu.

Candidații vor fi audiați în cadrul Comisiei Juridice, de Disciplină, Imunități și Validări, marți, începând cu ora 10.00.

Mandatul Simonei-Maya Teodoroiu, care a fost propusă de Senat, se va încheia în data de 15 iunie.

Și mandatul magistratului Ștefan Minea la CCR expiră tot atunci.

Un al treilea magistrat CCR al cărui mandat se încheie este cel propus de președinte.

Șeful statului a anunțat deja că locul lui Petre Lăzăroiu va fi luat de Simina Tănăsescu, fost consilier prezidențial.