Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat miercuri că SUA sunt în prezent în măsură să lanseze o nouă rachetă de croazieră din România şi Polonia, un scenariu pe care îl consideră drept o ameninţare la care Moscova trebuie să reacţioneze.

Pentagonul a anunțat luni că a testat o rachetă de croazieră cu configuraţie convenţională, care şi-a atins ţinta după mai mult de 500 de kilometri de zbor.

E primul test de acest tip de la încetarea tratatului istoric de dezarmare nucleară, în această lună.

Testul a urmat retragerii oficiale – pe 2 august – a SUA din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), convenit în perioada Războiului Rece.

Putin a declarat că Washingtonul şi-ar putea utiliza sistemele existente în România şi Polonia pentru a lansa această rachetă, ceea ce înseamnă că ar putea să o desfăşoare uşor şi rapid, dacă ar dori.

Lansările acestei rachete pot fi efectuate de pe sistemele amplasate deja în România şi Polonia.

Nu trebuie să schimbe decît software-ul.

Şi nu cred că partenerii noştri americani vor informa nici măcar Uniunea Europeană în această privinţă.

Aceasta implică noi ameninţări pentru noi, la care trebuie să reacţionăm„, a declarat el.

Rusia va dezvolta rachete cu rază medie şi scurtă de acţiune, dar nu le va desfăşura până cînd Statele Unite nu o vor face, a adăugat Vladimir Putin.

SUA au declarat că nu au planuri iminente de a desfăşura noua rachetă terestră la bazele de lansare din Europa.

Testul efectuat de Pentagon ar fi fost interzis de INF, care reducea capacitatea ambelor părți semnatare – Rusia și fost URSS – de a lansa un atac nuclear rapid.