ARCEN înaintează autorităților locale spre evaluare și locuitorilor Bucureștiului spre dezbatere o propunere de lărgire a spațiilor de recreere din capitală, prin pietonalizarea străzilor din apropierea parcurilor și a grădinilor publice pe durata weekend-urilor, sub forma proiectului-pilot „Străzi deschise”. ARCEN va înainta azi propunerea „Străzi deschise” Primăriei Municipiului București, Primăriei Sectorului 1 și Primăriei Sectorului 2, cu scopul de a iniția o colaborare pentru punerea proiectului în practică. În paralel, vom începe dialoguri cu grupuri civice, ONG-uri și specialiști pentru perfecționarea și replicarea modelului la scara întregului oraș.

Proiectul-pilot vizează extinderea Grădinilor Icoanei și Ioanid, începând cu data de 6 iunie 2020, prin pietonalizarea străzilor din proximitate, urmărind să experimenteze lărgirea integrată a spațiilor de recreere în contextul crizei generate de coronavirus și al nevoilor create de ieșirea treptată din izolare și de încetarea stării de urgență.

„Străzi deschise” este un punct de pornire pentru abordarea integrată a extinderii tuturor spațiilor de recreere din oraș în noul context impus de pandemia COVID-19, susțin inițiatorii proiectului.

”Respectarea noilor reguli de conviețuire urbană stabilite pentru protejarea sănătății publice cere mai mult spațiu public în interiorul orașelor. În prezent, Bucureștiul are doar 3 mp de parcuri și grădini publice pentru fiecare locuitor, fără să ia în calcul rezidenții neoficiali, adică mai puțin de jumătate din norma europeană. Crearea condițiilor de recreere în spații deschise, prin păstrarea distanțării fizice, este fundamentală pentru sănătatea fizică și psihică a locuitorilor orașului. E nevoie să regândim rapid viața orașului; această criză poate deveni o oportunitate pentru un nou tip de con|viețuire urbană.

Într-o primă etapă propunem extinderea spațiului celor două grădini publice, Icoanei și Ioanid, care însumează doar 20.000mp. Prin devierea fluxului de circulație a cinci străzi din proximitate și pietonalizarea parțială sau totală a altor șaisprezece, spațiul de recreere se triplează, ajungând la un total de 60.000mp pentru locuitorii Bucureștiului care au nevoie de activitate fizică individuală și contact social.

Pietonalizarea străzilor se va face prin intermediul conurilor de trafic pentru a permite accesul rezidenților și vehiculelor aparținând serviciilor de urgență. Închiderea străzilor va permite staționarea și parcarea autoturismelor rezidenților, dar va impune reducerea vitezei de deplasare la 20 km / oră pe segmentele pietonalizate, în zilele de vineri ora 18.30 până duminică la ora 21.00, pe durata măsurilor de distanțare fizică”, explică reprezentanții ARCEN.

Faza pilot a proiectului „Străzi deschise” propune pietonalizarea de weekend a străzilor:
– str. Icoanei – segmentul strada Ion Movilă-str. Jean Louis Calderon;
– str. Dimitrie Orbescu;
– Piața Spaniei;
– str. Dumbrava Roșie;
– str. Aurel Vlaicu – segmentul bdul Dacia-str.Icoanei;
– intrarea Ion Voicu;
– str. Corneliu Botez;
– str. Schitul Darvari;
– str. Arthur Verona – segmentul str. Icoanei-B-dul Magheru;
– str. Pitar Moș;
– str. Eremia Grigorescu;
– str. Al. Donici – segmentul str. Icoanei-str.Vasile Lascăr;
– str. Ion Luca Caragiale – segmentul str. Maria Rosetti-str. Icoanei;
– str. A.D.Xenopol;
– str. Polonă – segmentul bdul Dacia-Piața Cantacuzino pe sensul de mers spre Șoseaua Ștefan cel Mare;
– str. Cristofor Columb;

Devieri:
– pe Bulevardul Dacia – obligatoriu înainte sau stânga în intersecțiile cu străzile: Polonă și Aurel Vlaicu – ocolire prin strada Vasile Lascăr
– pe strada Vasile Lascăr – obligatoriu înainte sau stânga/dreapta în intersecția cu strada Alexandru Donici
– pe străzile C.A. Rosetti – Maria Rosetti – obligatoriu înainte sau la dreapta în intersecțiile cu străzile: Schitul Dârvari și Pitar Moș
– pe strada Dionisie Lupu – obligatoriu înainte la intersecția cu strada Arthur Verona
– pe strada Icoanei – obligatoriu la stânga la intersecția cu strada Ion Movilă.