Primele măști simple, chirurgicale, produse în România de o companie autohtonă, au ajuns în această săptămână spitalele din Suceava dar și din alte 17 localități.

Alte aproape 20 de unități sanitare vor primi măști simple și  combinezoane în zilele următoare, până când săptămna ce vine, Guvernul va cumpăra integral producția companiei Taparo.

Dar cum au reușit angajații firmei din Târgu Lăpuș să producă măști pentru spitale, când de obicei făceau stofe pentru canapele?

În acest moment, la fabrica din Târgu Lăpuș se produc măști în patru schimburi, iar administratorul companiei, Ioan Filip, spune că cererea este imensă, iar presiunea uriașă.

Practic, toată lumea vrea să se protejeze acum.

Deocamdată, în funcțiune există o singură linie de producție, ceea ce permite realizarea a 150 de mii de măști zilnic.

Șefii de aici au cumpărat încă două linii tehnologice automatizate pentru producția de măști simple și o linie pentru pruducția măștilor FFP2 și FFP3 care asigură o protecție înaltă împotriva coronavirus.

Totul depinde acum de seriozitatea partenerilor externi și de problemele care ar putea apăra în cursul călătoriei de mii de kilometri cu avionul.

Surse apropiate companiei mi-au povestit că producția de măști simple din această săptămână a fost posibilă pentru că unul dintre șefi, un vechi textilist din oraș, a  comandat utilajele în străinătate în luna ianuarie.

“Și-a dat seama ce va urma când a văzut ce se întâmplă în China și a trecut de la producția de stofe pentru canapelele unui gigant suedez la măști”, ne-au povestit acestea.

Momentan, compania realizează și aproximativ o mie de combinezoane de protecție pe zi.