Platforma de vaccinare funcționează prost pentru că are hibe de proiectare, consideră Bogdan Ivănel, cofondator și managing director la Code4Romania, o asociație de voluntari IT-isti, care s-a implicat în numeroase proiecte de interes public.

Bogdan Ivănel a spus în emisiunea Deșteptarea că în acest proiect trebuia implicat și un așa-numit numit ‘’user experience designer’’, care să facă platforma de vaccinare mai ușor de utilizat:

„Sunt niște hibe destul de mari de proiectare. (…) Zona asta de proiectare nu ține de IT-ist, pentru asta avem nevoie de niște specialiști care se cheamă U X designeri. Toată munca lor este să înțeleagă procese și să transforme procesele respective în specificații pentru programatori. Dacă lași doar un programator în sală, cu specialiștii din medicină, din zona logistică și-i lași să facă o platformă, de obicei iese ce reușește să facă statul român.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Profesia de user experience designer nu este recunoscută, în prezent, în România, mai spune Bogdan Ivănel de la Code4Romania. El spune că e nevoie de politici publice pentru a crea cadrul necesar digitalizării României:

„Avem o problemă foarte mare pe zona aceasta de experți de user experience, în momentul de față meseria asta nici măcar nu există în România, nu există în nomenclatorul de meserii, nu e recunoscută și nu avem nici măcar nu program de educație formală, care să construiască astfel de specialiști. Îi numărăm pe degetele de la mâini pe ăia câțiva pe care îi avem. Sunt în câteva companii mari și avem câțiva și la Code4Romania.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vă amintim, platforma națională pe care se fac programările pentru vaccinarea anti-COVID a avut probleme de funcționare zilele trecute, iar cei care au utilizat acest site erau retrimiși la pagina principală, după ce completau datele.