Prin programul de relansare economică, Guvernul vrea să introducă în România mecanismul Kurzarbeit – “timp scurt de lucru” – după modelul german, preluat deja în mai multe țări europene.

Acest mecanism le dă posibilitatea angajatorilor să scurteze programul de lucru pentru salariați, dar să primească și un ajutor de la stat pentru a plăti la aproape același nivel salariile.

Bogdan Hossu, liderul confederației naționale Cartel Alfa:

La un program de 8 ore, 4 ore pe zi, practic, salariatul lucra zilnic și primea salariul de bază cu toate sporurile aferente, iar pentru 4 ore pe care nu le muncea primea 75% din salariul de bază, fără sporurile anexe. Practic, în raport cu salariul de bază avea o pierdere de 12,5% maxim.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sindicaliștii critică proiectul propus de ministerul Muncii. Spun că le dă posibilitatea angajatorilor să schimbe programul de lucru oricând și fără o discuție prealabilă cu salariații.

Peste tot în Europa, o asemenea decizie se ia în baza unui acord cu sindicatul sau cu reprezentanții salariaților. Se anunță cu o săptămână înainte și nu zilnic se schimbă durata timpului de muncă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.