Comitetul Executiv al PSD (CEx) a stabilit ca Guvernul să ceară votul de încredere al Parlamentului după moțiunea de cenzură a opoziției.

Așa au declarat surse din partid, potrivit cărora demnitarii PSD vor fi prezenți în bănci la moțiune, însă nu vor vota.

Premierul Viorica Dăncilă a spus – după ședința conducerii – că partidul de la putere va ajunge în Legislativ în momentul pe care îl va considera „oportun”.

„Am convingerea că sînt foarte mulți oameni responsabili care nu vor vota moțiunea”, a spus premierul.

Partidul de  guvernămînt a mai hotărît să nu restructureze Executivul, ci doar să propună miniștri ai partidului pentru portofoliile care au fost deținute de ALDE.

Curtea Constituțională a stabilit miercuri, la cererea Vioricăi Dăncilă, că președintele Klaus Iohannis trebuie să-i numească pe miniștrii interimari propuși de PSD după retragerea ALDE din coaliția de la putere.

În același timp, însă, noul cabinet este obligat să ceară votul de încredere din partea Parlamentului.

PNL ar depune săptămîna viitoare moțiunea de cenzură în Parlament.

Formațiunea vrea să strîngă cel puțin 233 de semnături, pentru a se asigura că moțiunea va fi adoptată și va duce astfel la căderea Guvernului.

Constituția prevede, la articolul 85, următoarele:

„(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru”.