În perioada în care unitățile de învățământ sunt închise din cauza înmulțirii cazurilor de nou coronavirus, cursurile se fac online și la televizor.

Ministrul Educației a declarat, luni, într-o videoconferință, că orele de curs vor fi suspendate până când nu va mai exista niciun pericol pentru copii.

„Suspendarea cursurilor a făcut ca școala să se mute în spațiul de acasă. Alături de echipa mea din minister, am lucrat pentru a identifca cele mai bune soluții pentru elevi și cadrele didactice. Cursurile pe suport online reprezintă o astfel de soluție și incurajez profesorii să le folosească. Pentru că suntem conștienți că nu în fiecare casă ajunge internetul, am decis ca MEC să încheie și un parteneriat cu TVR, prin care colegii mei cadre didactice pot ajunge prin lecțiile lor la cât mai mulți elevi. Pentru început, am ales ca cei cărora ne adresăm prin TeleȘcoala să fie elevii care trebuie să continue pregătirea pentru examenele naționale, elevii de clasa a VIII-a și a XII-a. Avem nevoie de solidaritate în aceste momente. Faptul că MEC, împreună cu societatea civilă, realizează acest efort comun înseamna foarte mult pentru societatea românească, aflată acum la un moment de cumpană”, a precizat Monica Anisie.

În cadrul videoconferinței, președintele Asociației Edu Apps, Ștefan Apăteanu Adrian a prezentat aplicațiile educaționale G Suite for Education și Office 365 A1, recomandate de Ministerul Educației, pe platforma ClasaViitorului, precum și reprezentanții proiectului ScoalaPeNet.ro și cei ai TVR.

Cei care se pregătesc pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat vor putea urmări, de luni, cursurile de TeleȘcoală organizate de televiziunea publică.

Pentru elevii de clasa a VIII-a, cursurile de TeleȘcoală au loc dimineaţa (de la ora 9.00 – Limba şi literatura română, de la 9.30 – Matematică), iar pentru cei de clasa a XII-a – după-amiaza (de la 15.00 – Limba şi literatura română şi de la 15,.30 – Matematică), pe canalul TVR 2.

Pentru clasa a XII-a, sunt anunțate două lecţii săptămânale de Română şi Matematică şi câte o lecţie pe săptămână de Biologie, Chimie, Fizică, Istorie şi Geografie.

Cursurile pot fi urmărite, de luni până vineri, atât la TVR 2, cât şi online, pe canalul de Youtube al TVR şi pe site-ul TVR.

„Teleşcoala” este o emisiune produsă de Televiziunea Română în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, care furnizează tematica, ordinea lecţiilor şi profesorii care vor susţine cursurile. Predarea se va face după manualele aprobate de MEC.

În contextul suspendării cursurilor, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a făcut apel la cadrele didactice să contribuie cu resurse educaţionale deschise, potrivite acestei perioade din anul şcolar.

Inspectoratele Şcolare Judeţene şi Casele Corpului Didactic, susţinute prin infrastructura proiectului „Curriculum relevant, educaţie deschisă pentru toţi” – CRED -, au posibilitatea de a încărca în cloud (spaţiu virtual de stocare) resurse educaţionale deschise, care pot fi accesate de către toţi elevii şi profesorii din România, după cum a scris ministrul pe Facebook.

Creşele, grădiniţele, şcolile primare şi gimnaziale, liceele şi şcolile profesionale şi-au întrerupt cursurile începând de miercuri şi până pe data de 22 martie, după cum a decis Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Măsura ar putea fi prelungită în funcţie de situaţie.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, luni dimineață, că numărul infectărilor cu noul coronavirus a ajuns în România la 158. 9 dintre acestea sunt considerate vindecate. Sunt 19 cazuri în plus față de duminică.

Șeful statului urmează să anunțe, luni, prevederile decretului prin care această măsura va fi instituită.