DISTRIBUIȚI

România nu va face parte din echipa celor trei ambasadori care vor reprezenta Consiliul Uniunii Europene la negocierile pentru numirea șefului Parchetului European.

Așa a declarat un reprezentant al Consiliului agenției de știri Mediafax.

Procesul este stabilit de către Consiliu. Consiliul a definit o ierarhie inițială a celor trei candidați, apoi echipa de negociatori care va avea discuții cu Parlamentul European trebuie să vadă cum putem reconcilia poziția celor două instituții – este un grup de trei ambasadori din trei țări, care reprezintă statele ce urmează să dețină Președinția Consiliului UE”, a declarat Romain Sadet.

Când un candidat are aceeași naționalitate ca unul din statele care își delegă un reprezentant la negocieri, regulamentul Consiliului UE prevede că următorul stat membru care va deține Președinția Rotativă a UE va trimite un ambasador în locul celui de dinainte.

De aceea a fost luată decizia privind cei trei ambasadori ai statelor care urmează să dețină Președinția Rotativă a Consiliului UE: Finlanda, Croația și Portugalia. Germania urma după Croația, dar pentru că unul dintre candidați este cetățean german, a fost înlocuită de următoarea, și anume Portugalia. Acestea sunt regulile de procedură care au fost agreate de cele 22 de state membre înaintea începerii procesului de alegere a Procurorului-șef European”, mai spus reprezentantul Biroului de Presă al Consiliului Uniunii Europene.

În urma unui vot secret, miercuri, Comisia LIBE a Parlamentului European a selectat-o pe Laura Codruţa  Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european.

Votul a fost: Laura Codruţa Kövesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot.

Fosta șefă a DNA a fost votată şi în Comisia de control bugetar, cu o zi înainte.

Laura Codruţa Kovesi a obţinut 12 voturi în acea comisie. Pe locul doi a fost Francois Bohnert– 11 voturi, iar Andres Ritter a primit un vot.

Următoarele etape vor fi decise în Conferinţa Preşedinţilor din 7 martie.