DISTRIBUIȚI

Vega Vintage Beach – Mamaia, Phoenicia Beach – Năvodari și Marina Regia Beach – Năvodari sunt cele trei plaje certificate Blue Flag, acordate de Foundation for Environmental Education (FEE) plajelor care îndeplinesc criteriile legate de calitatea apei, acces facilitat, siguranță și curățenie.

Cele trei plaje din România sunt supravegheate de salvamari echipați corespunzător între 07:00 și 20:00, dispun de căi de acces pentru persoane cu dizabilități și de locuri amenajate pentru sporturi de plajă sau de apă și interzic accesul autoturismelor. În plus, grupuri organizate de copii și tineri participă în proiecte cu teme ecologice și desfășoară activități cu scopul de a inspira turiștii să fie mai atenți la păstrarea curățeniei zonei. De asemenea, sunt distribuite materiale informaționale despre protejarea mediului înconjurător.

Prețul mediu pentru o noapte într-o cameră dublă a unui hotel de 3 sau 4 stele, în timpul sezonului estival este la Mamaia de 139,92 euro, iar la Năvodari de 122,32 euro.

Bulgaria are 13 plaje certificate de Fundația pentru Educația privind Mediul Înconjurător, dar 3 au atras atenția: White Lagoon – Albena; Sunny Day – Varna; Venid Beach – Saint Vlas.

Situată între Balchik și Kavarna, plaja White Lagoon promovează turismul sustenabil. Sunny Day a fost acreditată în fiecare an începând cu 1996, iar la Venid Beach – Sveti Vlas se află la punctul de întâlnire a munților Balcani cu Marea Neagră. Toate plajele selectate sunt supravegheate de salvamari în fiecare zi între 09:00 și 17:00 și îndeplinesc condițiile de curățenie, accesibilitate și management sustenabil.

Prețul mediu pentru o noapte într-o cameră dublă a unui hotel de 3 sau 4 stele, în timpul sezonului estival este la Varna de 78,32 euro, la Albena de 106,48 euro, iar la Sveti Vlas de 52,8 euro.

Dintre cele 459 de plaje turcești acreditate, doar 23 se află pe țărmul Mării Negre, iar Bağırganlı Public Beach – Bağırganlı, Fener Public Beach – Samsun și Miliç Çevre Eğitim Plajı – Samsun au fost selectate.

Bağırganlı Plajı se află la aproximativ 20 de minute de mers pe jos față de orășelul cu același nume și are o lățime de aproximativ 100m, chiar dacă întinderea ei este de doar 550m. Plaja Publică Fener se află chiar lângă hotelul Sheraton din Samsun și oferă facilități pentru persoane cu dizabilități, precum și supravegherea unor salvamari în sezonul estival. În districtul Terme a zonei Samsun se află cei 40 de km de plajă cu nisip de la malul mării Negre, printre care și Miliç Çevre Eğitim Plajı, certificată „Blue Flag” începând cu 2017. Prețul mediu pentru o noapte într-o cameră dublă a unui hotel de 3 sau 4 stele, în timpul sezonului estival în Samsun este de 49,28 euro.