O femeie cu suspiciune de coronavirus, întoarsă în țară dintr-o localitate italină aflată în carantină, a înnoptat într-o clădire dezafectată de la Secţia de Infecţioase a Spitalului Județean Buzău, special amenajată pentru ea.

Luni dimineaţă, pacienta va fi transferată în fosta tabără școlară de la Arbănaşi, spaţiu stabilit de autorităţi pentru monitorizarea eventualilor suspecţi de coronavirus. Alte 3 persoane care au călătorit alături de aceasta sunt în carantină la Galați.

În Peninsulă, numărul îmbolnăvirilor de coronavirus a crescut abrupt la peste 150. 3 cazuri au fost mortale. Pentru moment, autoritățile sanitare nu au reuşit să identifice „pacientul zero”, acela care a declanşat epidemia în Italia. În consecință, este dificil de prevăzut amploarea contagiunii.

Autoritățile craiovene s-au mobilizat, luni aseară, în așteptarea unui avion cu aproape 180 de români la bord, venind din orașul italian Bergamo.  Medicii au făcut triajul pasagerilor. O echipă de inspectori sanitari a testat, ieri după-amiază, 3 persoane care au aterizat pe Aeroportul din Timișoara cu un avion care venise tot de la Bergamo. Rezultatele au fost negative, fiind recomandată izolarea la domiciliu.

Ministerul Sănătății a decis, duminică, ca toate persoanele care au fost în zonele din Peninsulă unde s-a confirmat noul coronavirus  să fie plasate în carantină timp de 14 zile.

Pe Aeroportul Otopeni, călătorii care vin din zone afectate de coronavirus în Italia vor intra pe un culoar special și vor fi preluaţi apoi de personalul medical al Departamentului pentru Situații de Urgență, completând un scurt chestionar cu datele de identificare şi alte informaţii relevante.

Venind din Italia, un autocar și un microbuz cu copii și părinți din Oradea era așteptat, duminică seară, în Vama Borș, pentru ca medicii să le facă o primă evaluare.

Vacanța s-a încheiat forțat și pentru 45 de elevi și 6 profesori de la Liceul de Arte din Alba Iulia, care au revenit duminică seară din Veneția. Preventiv, copiii au fost sfătuiți să stea la domiciliu cel puțin o săptămână. Starea lor este bună, fără ca vreunul să aibă febră.

Din cauza coronavirusului, Carnavalul de la Veneţia s-a închis duminică, cu două zile mai devreme decât era programat, iar Săptămâna Modei de la Milano se desfășoară fără public.

Toate evenimentele sportive din Lombardia şi Veneto au fost anulate peste weekend, inclusiv finala turneului challenger de la Bergamo. Au fost închise barurile, şcolile şi alte locuri publice.

Uniunea Europeană a anunțat că are deplină încredere în eforturile autorităților italiene de combatere a răspândirii infecţiei cu coronavirus. Învecinată cu Italia, Franța a anunțat că este prevenită să gestioneze o eventuală epidemie. Capacitatea de diagnosticare va fi sportită la câteva mii de teste pe zi, faţă de câteve sute în prezent.

Turcia a decis să își închidă granița cu Iranul, unde au fost înregistrate 8 decese.

Coreea de Sud a declarat alertă roșie din cauza creșterii bruște a numărului de îmbolnăviri. 6 decese au fost înregistrate. Acuzată de Statele Unite ale Americii că răspândește informații false despre epidemia de coronavirus pe reţelele social media, Rusia a respins scenariul. Mii de conturi de Twitter, Facebook şi Instagram susţin teoria conform căreia americanii ar fi creat virusul în laborator și l-au eliberat în China, în contextul războiului comercial dintre cele două țări.