Reportajul “Pâine şi mâine”, realizat de Liliana Nicolae, pentru emisiunea Lumea Europa FM, a fost desemnat câştigător într-o competiţie organizată de Rețeaua Națională Anti-Sărăcie și Includere Socială în cadrul proiectului ”Journalism-prize goes international 2018-2019”, care încurajează jurnaliştii să abordeze teme legate de sărăcie.

Premiul cel mare “Cu onestitate despre sărăcie” a fost câștigat de reportajul realizat de colega noastră, despre copiii defavorizați care primesc o masă caldă la școală.

Din juriu au făcut parte persoane afectate de sărăcie (tineri șomeri, părinți singuri, persoane fără adăpost, beneficiari de servicii sociale, etc.).

În fotografie – colega noastră, Liliana Nicolae, alături de cea care i-a înmânat premiul, Magdalena Diaconu, îngrijitoare la grădiniţa din Vizureşti, Dâmboviţa.

Totodată au fost desemnați și câștigătorii pentru următoarele 3 categorii:

I. Categoria “Abordarea onestă a temelor sociale”:

– Maria Ribana Cornaciu Pătrașcu: Reportaj radio “Necșesti cea mai săracă comună din România”

-Laura Ștefănuț: Articol “Brexit Blues for Romania’s Embattled Garment Industry”

II. Categoria “Educarea și mobilizarea publicului”:

– Raluca Daria Diaconiuc: Interviu radio “Casă nouă pentru cei 5 copii din Crucea”

III. Categoria “Mesaj de impact”:

– Pompiliu Comșa: Articol “Puteți să mă ajutați cu un leu, vă rog?”

Peste 200.000 de copii din România se culcă seara flămânzi. De aici și până la abandonarea școlii, nu este decât un pas.

Pornind de la această realitate, Fundația World Vision a lansat programul Pâine și Mâine. Un fel de avanpremieră la proiectul aprobat de Guvern, prin Ordonanță de Urgență: Masă caldă pentru elevi.

Numai că proiectul statului stagnează, pentru că nu există infrastructura necesară – bucătării, săli de mese și așa mai departe.

În aceste condiții, World Vision merge în localități sărace și oferă o masă pe zi elevilor, dar și ajutor la teme, într-un program After school.

Reportajul premiat poate fi ascultat aici.