Modificarea Legilor Justiției în perioada 2017-2018 și deficitul mare de personal din sistemul judiciar influențează negativ respectarea în totalitate a statului de drept în România – este una dintre concluziile primului raport al Comisiei Europene privind statul de drept în cele 27 de state membre

Raportul integral poate fi accesat aici

Documentul vine în contextul în care majoritatea țărilor din Uniune vrea să condiționeze acordarea fondurilor publice europene de respectarea independenței Justiției, lupta împotriva corupției și a libertății presei.

Comisia Europeană a ajuns la concluzia că modificarea Legilor Justiției și apoi revizuirea lor prin ordonanțe de urgență au avut un impact asupra independenței sistemului judiciar.

“Probleme majore au apărut prin crearea Secției de Investigare a magistraților, prin posibilitatea ca magistrații să iasă mai devreme la pensie și să intre mai greu în schemele de conducere ale marilor parchete”, se arată în raport.

În document mai scrie că, în acest moment, nu există o majoritate în parlament pentru repararea legilor Justiției, iar faptul că acestea, așa cum eu fost ele modificate de PSD, sunt în vigoare duce la incertitudine în întregul sistem, se mai arată în raport.

Experții Comisiei reamintesc și că România se afla pe locul 19 în Uniune în ceea ce privește percepția locuitorilor săi privind corupția: În Indexul Transparancy, 83 % dintre conaționali spun că aceasta este larg răspândită.

Nu în ultimul rând, Comisia a constatat că jurnaliștii români au uneori de-a face cu opoziția unor instituții de stat de a respecta legea care le oblige să furnizeze informații de interes public.