Medicul Alexandru Rafila este de părere că nu redeschiderea teraselor a determinat creșterea numărului de infecții cu noul coronavirus, ci faptul că cetățenii au reununțat să poarte mască.

Șeful Societății Române de Microbiologie spune că se poate reveni la restricții în perioada următoare.

„Aştept să văd ce se va întâmpla în zilele următoate. Nu din cauza tareaselor (a crescut numărul de cazuri), ci datorită unei relaxări a măsurilor de protecţie. S-a renunţat la mască. (…) În America de Sud creşte rapid. Sunt ţări din zona noastră care au revenit la măsuri mai dure: Israel a închis şcoli. Iran, Rusia, fostele state sovietice, numărul de căzuri este în creştere. Brazilia are o situaţie paradoxală pentru că preşedintele recomandă să nu se ţină cont de măsuri. Aducerea în zona politică a sănătăţii publice e foarte periculoasă. Victimele sunt oameni simpli”, a declarat acesta pentru Mediafax.

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de părere că măsurile luate de autorităţi au fost cele potrivite.

„Aş fi recomandat omenilor să poarte mască indiferent dacă sunt răciţi sau nu. Dar degeaba recomandam atunci, pentru că nu existau măşti (…) Principalul benficiar al măştii este persoana infectată respirator şi care nu mai împăştie microorganisme. (…) Aş fi închis şcolile cu o săptămână mai târziu. (…) Carantina a fost un lucru bun. A scutit Romania de o multiplicare foarte rapidă a virusului”, a punctat expertul.

În opinia sa, românii îşi pot face concediile în statele vecine.

„Eu cred că în ţările relativ apropiate, care au o incidenţă mai mică decât la noi, pot să meargă în vacanţă, Dar şi concediile astea trebuie făcute cu precauţie. Să încerce să fie evitate aglomeraţiile, Sunt curios cum se vor trece frontierele. Majoritatea vor prefera să meargă cu maşina. (…) În unele insule greceşti n-a fost niciun caz de COVID. Mai degrabă riscurile vor fi pentru greci”, a subliniat Alexandru Rafila.

Potrivit lui, în sezonul rece este posibil ca numărul de îmbolnăviri să crească, dar el nu crede că va exista un al doilea val de coronavirus în România.

„Cred într-o creştere a numărului de cazuri. Nu cred că pot fi la fel de puține cazuri în sezonul rece ca şi în sezonul cald. E natural să crească. Important e să crească limitat şi noi să fim pregătiţi. (…) Sunt foarte multe virusuri care circulă în sezonul rece. Vaccinarea pentru gripă se va face în octombrie noiembrie. Faţă de anul precedent sunt convins că va creşte numărul celor care se vor vaccina”, a conchis specialistul.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, joi, 238 de noi cazuri de contaminare cu SARS-CoV-2.

Este cel mai mare număr de infecții zilnice de după 16 mai, când au fost 267 de noi cazuri.

Totalul infecțiilor a ajuns la 19.907 în România.

Dintre persoanele testate pozitiv, 13.919 au fost declarate vindecate şi externate, cu 274 mai multe decât luni.

A fost, totodată, depășit pragul a 1.300 de persoane răpuse de COVID-19, forma agresivă de pneumonie cauzată de noul coronavirus.

La ATI, în acest moment, sunt internați 153 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.363 de persoane. Alte 96.693 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 472.850 de teste.

La nivel mondial, de la depistarea noului coronavirus în Wuhan (China), la finalul anului 2019, au fost înregistrate peste 6,6 milioane de cazuri şi mai mult de 391.000 de decese, potrivit centralizării realizate de Johns Hopkins University.