Carantina și izolarea sunt măsuri luate în multe alte țări europene pentru a stopa răspândirea unei eventuale epidemii.

Un rezumat al unor astfel de măsuri prevăzute în legislația altor state a fost transmis astăzi de șeful Departamentului pentru Situații de urgență, Raed Arafat, senatorilor din Comisia juridică a Senatului.

Informațiile referitoare la legislația din alte state privind carantina și izolarea au fost solicitate sâmbătă de președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, după ce PSD a suspendat lucrările Comisiei juridice unde era dezbătut proiectul de lege privind izolarea și carantina în România, adoptat joi seară de Camera Deputaților.

Exemplele oferite de Arafat sunt Finlanda, Austria, Irlanda, Marea Britanie, Slovenia și Suedia.

Astfel, în Finlanda carantina poate fi impusă în mod obligatoriu pe o durată de maximum o lună persoanelor suspecte de a fi infectate.

De asemenea, bunurile pot fi carantinate pentru maximum două luni dacă nu sunt alte mijloace de decontaminare sau dezinfecție a acestora.

Nu în ultimjul rând, medicul poate extinde carantina persoanei pentru încă cel mult o lună și a bunurilor pentru încă cel mult 3 luni.

În ceea ce privește internarea obligatorie, legea finlandeză îi dă această posibilitate medicului responsabil de bolile transmisibile. Acesta poate decide internarea unui pacient pentru o perioadă de două luni și îi poate administra acestuia tratament obligatoriu.

În România, adoptarea proiectului privind carantina și izolarea a devenit o urgență în condițiile în care, după decizia Curții Constituționale, nu mai există bază legală pentru internarea obligatorie și carantinarea celor infectați cu coronavirus sau a celor suspecți.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Cristian Citre, corespondent Europa FM la Parlament