Din cei aproape 12.000 de români care s-au vindecat de COVID-19, doar 85 au donat plasmă hiperimună până în prezent.

Mulți dintre cei care ar vrea să dea o mână de ajutor bolnavilor nu știu ce au de făcut și unde trebuie să meargă pentru recoltări.

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune cere Ministerului Sănătății să realizeze o campanie de informare a populației despre importanța donării de plasmă convalescentă și să indice localitățile unde centrele de transfuzii pot face recoltări.

Omul de afaceri Florin Hozoc, cel care a donat statului român echipamentele necesare pentru recoltarea de plasmă,, propune să fie acceptate pe lista donatorilor nu doar persoanele vindicate de COVID-19 care au un bilet de externare din spital, ci și cele care nu au prezentat simptome ale bolii, nu au fost la spital, dar pot dovedi cu analize că au avut coronavirus.

Antreprenorul spune că, alături de alți sponsori, va deconta testele de anticorpi pentru început, în cazul a 4500 de persoane care se oferă să doneze plasmă.

Tratamentul cu plasmă convalescentă a fost folosit până acum în cazul a 25 de pacienți din România, spune medicul Dorel Săndesc, președintele Societății Române de Anestezie si Terapie Intensivă.

Țări care au mai puține cazuri de infectare cu noul coronavirus decât România au déjà creată o bancă de plasmă, mai spune Florin Hozoc.

Medicul Dorel Săndesc propune ca plasma colectată de la cei care s-au vindecat de coronavirus să fie testată și pentru prezența altor anticorpi, pentru a fi utilizată în tratarea mai multor boli.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.