Moțiunea de cenzură ajunge, joi, la momentul dezbaterii și supunerii la vot.

Va fi un test politic important atât pentru guvernul social-democrat, cât și pentru Opoziție. Ambele tabere și-au afișat în ajun optimismul, iar suspansul se va menține până în ultima clipă. Scena politică autohtonă a dovedit, în mai multe rânduri, de-a lungul timpului, cât poate fi de imprevizibilă.

Miercuri, doi deputați care plecaseră la PRO România în urmă cu o săptămână s-au întors la PSD. Horia Nasra și Cornel Itu, ambii de la Cluj, nu au fost de găsit miercuri, pentru a-și explica gestul.

Premierul Viorica Dăncilă a dat asigurări că nu a momit vreun parlamentar cu funcții sau bani pentru primării, așa cum au existat zvonuri. Social-democrații au anunțat că vor asigura cvorum, dar nu își vor exprima opțiunile. O strategie care a mai fost folosită în legislativ, de-a lungul timpului, pentru a fi evitate trădările.

Șeful statului nu ascunde că își dorește ca moțiunea să treacă, opininând că actual guvernare este una eșuată. Klaus Iohannis speră la un guvern care să asigure o tranziție ordonată și serioasă până la alegerile parlamentare de anul viitor.

Pe textul moțiunii de cenzură sunt 238 de semnături. Ca un guvern să fie demis pe cale parlamentară sunt necesare 233 de voturi.