Noul an școlar debutează, luni, cu multe incertitudini mai ales pentru părinți, în actualul context epidemic.

La nivel naținal, ca o imagine de moment, în 262 de unități de învățământ din 11 județe se fac doar cursuri online din cauza numărului mare de infecții cu SARS-CoV-2.

În schimb, în alte peste 12.000 de școli se reiau cursurile, cu toți elevii în clase. Festivitățile sunt interzise, iar copiilor li se va face instructajul sanitar.

În aproape 5.000 de unități, școlarizarea se va face în sistem hibrid, cu prezența în clase a elevilor din ciclul primar și din anii terminali. Ceilalți vor veni la cursuri prin rotație.

Situația se poate schimba de la o zi la alta, întrucât sunt multe necunoscute.

Autoritățile au raportat, duminică, puțin peste 1.100 de noi infecții din aproape 15.000 de teste efectuate.

Au fost raportate şi 36 de noi decese în rândul pacienților bolnavi de COVID-19, bilanțul epidemic urcând pînă la 4.163. La terapie intensivă în acest moment sunt internaţi 465 de pacienţi.

Potrivit centralizării de duminică, 100 cadre didactice sunt infectate, iar alte aproape 300 sunt în carantină. 150 de dascăli au cerut pensionarea.

Este poate motivul pentru care ministrul Educației se întoarce la catedră, ca profesor-diriginte. Monica Anisie susține că activitatea de profesor se va desfăşura în afara programului de lucru de la minister.

Cerându-le părinților să aibă încredere, premierul a spus că este necesar ca elevii au nevoie să reia procesul de învăţare. Potrivit lui Ludovic Orban, la şcoală copilul va fi mai puţin expus riscului de îmbolnăvire decât în alte locuri, precum cele de joacă.

Opoziția social-democrată a cerut demiterea ministrului Educaţiei pentru “începutul ratat” de an școlar. Potrivit PSD, din cele 250.000 tablete promise pentru copiii vulnerabili au fost cumpărate doar 30%. Monica Anisie dă asigurări că achizițiile vor continua.

Consiliul Național al Elevilor și comunitatea Declic vor organiza un protest, luni, începând cu ora 11.00, la sediul Ministerului Educației.