Federația Solidaritatea Sanitară declanșează proteste pentru apărarea drepturilor tuturor lucrătorilor din sănătate. Sindicaliștii au stabilit calendarul protestelor care vor începe la jumătatea lunii ianuarie.

Biroul Executiv al Federației Solidaritatea Sanitară a decis să inițieze procedurile privind declanșarea unor proteste de amploare. Nemulțumirile au legătură cu înghețarea salariilor și cu măsurile de protecție în timpul pandemiei. Sindicaliștii au stabilit și calendarul primelor acțiuni de protest. Acestea se vor desfășura în ianuarie și vor conține memorii, dar și proteste locale și naționale.

„În perioada 07-09.01.2021 toate sindicatele membre vor înmâna, în teritoriu, memoriile de susținere a revendicărilor Federației Solidaritatea Sanitară parlamentarilor. Organizarea unor proteste (miting/pichetare) la nivel local, în fiecare județ, în fața prefecturilor, în data de 14.01.2021, de toate sindicatele membre ale Federației Solidaritatea Sanitară. Organizarea unui protest în Piața Victoriei în data de 14.01.2021”, scrie în comunicatul de presă al celor de la Federația Solidaritatea Sanitară din România.

Sindicaliștii solicită adoptarea măsurilor necesare pentru protecția sănătății și securității salariaților din domeniu, astfel încât să se determine o reducere semnificativă a numărului de angajați infectați sau decedați. De asemenea, sindicatul cere creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022.

Sindicaliștii mai cer respectarea dreptului legal la pensia de urmaș pentru copiii salariaților decedați la datorie, acordarea sporurilor și a stimulentului de risc pe întreaga durată a pandemiei, plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază și reducerea vârstei de pensionare în funcție de orele suplimentare.