Ministerul Justiției a finalizat proiectul de lege pentru instituirea stării de urgență.

Documentul se află, luni, pe masa guvernului.

“Săptămâna trecută, Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra unei sesizări depuse de Avocatul Poporului. În urma deciziei, suntem în situația în care CCR a lipsit autoritățile de pârghiile pentru a lupta împotriva răspândirii epidemiei și de a putea avea la dispoziție instrumentele necesare pentru a-i feri pe români de COVID-19”, a spus premierul.

“Pe data de 15 se încheie starea de urgență, instituită prin decret de președintele Iohannis. Trebuie să avem garanția că putem continua activitatea din ultimele 3 luni, pentru că lupta împotriva epidemiei a început înainte de declararea stării de urgență”, a adăugat Ludovic Orban.

Potrivit lui, “este clar că decizia CCR ne limitează foarte mult marja de mișcare. Pentru a avea deplina legitimitate pentru a putea menține restricțiile, care sunt absolut necesare pentru protejarea sănătății românilor, am decis să elaborăm acest proiect de lege”.

“Scopul acestei legi este protejarea vieții și sănătății cetățenilor în condițiile pandemiei SARS-CoV-2, viață și sănătate care reprezintă valorile fundamentale în constelația drepturilor omului. Proiectul le gece cuprinde măsuri care pot fi luate pe durata stării de alertă, care să permită organizarea unor activități economico-sociale și în cadrul instituții publice, astfel încât viața și sănătatea cetățenilor să fie protejate într-un mod coordonat și coerent, lânsând totodată libertatea de a se desfășura aceste activități în contextul dat”, a explicat ministrul Justiției.

“Este un proiect flexibil care, printr-o normă cadru, lasă la dispoziția autorităților posibilitatea de a apela la astfel de măsuri, în viitor, și în cazul altor epidemii, dacă va fi cazul. Partea substanțială a proiectului, compusă din propunerile și contribuțiile ministerelor cu atribuții în domeniu în acest context, vizează măsurile sectoriale pe fiecare domeniu în parte, care vor fi atribuite fiecărui minister. Sunt măsuri care se cunosc de opinia publică. Au fost publicate de vineri pe site-ul MAI. Proiectul, dacă este aprobat de Guvern, merge la Parlament și vom solicita dezbaterea în procedură de urgență”, a adăugat Cătălin Predoiu.

Premierul i-a amintit ministrului de Interne că Avocatul Poporului a sesizat CCR și în privința reglementărilor care vizează starea de alertă.

“Termenul de judecare la CCR este miercuri, 13 mai, și trebuie să fim pregătiți pentru a putea da replica constituțională și faptică, pentru a avea un cadru normativ foarte clar privitor la activitatea Consiliului Național pentru Situații de Urgență și a altor entități în cadrul stării de alertă”, a atras atenția Ludovic Orban.

“Suntem pregătiți și voi prezentăm formula de abordare”, a spus Marcel Vela.


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.