Liderul PSD Liviu Dragnea și senatorul Șerban Nicolae au depus la Senat un proiect de lege care obligă Banca Națională a României să păstreze în țară 95% din rezervele de aur pe care le deține.

Proiectul ar urma să modifice Statutul Băncii Centrale.

Cei doi politicieni propun eliminarea termenului „internaționale” din sintagma „rezerve internaționale” din cuprinsul Capitolului 7 Operațiuni cu aur și active externe în Legea privind Statutul BNR.

Intițiatorii susțin că „nimic din situația economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantități de aur ca rezervă în străinătate, cu costuri de depozitare deloc de neglijat, în condițiile în care aurul poate fi păstrat în mod corespunzător, în depozite din țară”.

Daniel Dăianu, membru în consiliul de administratie al BNR, a explicat aseară la Digi24 că păstrarea rezervdei de aur în străinătate nu are legătură cu evoluția economiei.

De asemenea, Liviu Dragnea și Șerban Nicolae vor ca BNR să informeze „de îndată” Guvernul și Parlamentul dacă există pericolul diminuării rezervelor până la un nivel care ar periclita tranzacțiile internaționale ale statului.

Măsura există în actuala lege de funcționare a BNR, însă fără termenul „de îndată”.