Ministerul Economiei va putea interveni în tranzacțiile cu concesiuni petroliere, din motive de siguranță națională, și să accepte sau să respingă preluarea acestora de către entități controlate de țări terțe sau de resortisanți ai țărilor terțe, conform unui proiect în dezbatere publică.

Proiectul de ordonanță de urgență permite statului să intervină în procesul de vînzare a participației pe care compania americană Exxon o deține în Marea Neagră, tranzacție asupra căreia oficialii români s-au pronunțat în repetate rînduri.

Recent, ministrul Economiei Virgil Popescu a recomandat Exxon, într-o postare pe Facebook, să respecte legislația pe care au folosit-o când au intrat în proiectul din Marea Neagră, adica Hotărârea de Guvern pentru transferul de licență, precizând că operațiunile sunt o chestiune de securitate națională.

„Aceste exploatări reprezintă și o consolidare a securității naționale, nu doar o dezvoltare economică. Mi-aș dori ca Exxon să continue operațiunile în România. În cazul în care din motive interne doresc să plece, le recomand să respecte legislatația românească pe care au folosit-o când au intrat, adica HG pentru transferul de licență. De asemenea, mi-aș dori ca Romgaz, companie a statului român, să fie parte din viitorul consorțiu care va exploata acest perimetru. Operațiunile de la Marea Neagra reprezintă o chestiune de securitate națională și recomand ca nimeni să nu ne pună la încercare cu acest lucru”, a scris ministrul.

ExxonMobil plănuiește să renunțe la toate operațiunile upstream pe care le are în Europa, inclusiv din Marea Neagră, ca parte a procesului accelerat de înstrăinare de active ce se ridică la o valoare de până la 25 de miliarde de dolari.

Planul, demarat în 2018, reprezintă cel mai mare program de vânzări de active petroliere și gazifere din ultimele decenii pentru Exxon, acesta incluzând și participații în proiecte de pe alte două continente, Asia și Africa. În România, Exxon are o cotă de 50% în proiectul de gaze offshore Neptun Deep din Marea Neagră, perimetru în care are partener OMV Petrom.

Printre companiile interesate și contactate de ExxonMobil pentru Neptun Deep se numără, conform anunțurilor oficiale sau informațiilor din media, Romgaz, PGNiG, compania de petrol și gaze controlată de statul polonez, LukOil, MOL.