DISTRIBUIȚI

Încă un proiect de ordonanță potențial controversat: Guvernul vrea să modifice legea transportului rutier și pe cea a taximetriei.

Potrivit portalului economica.net, dacă proiectul va deveni lege, serviciile precum UBER şi Taxify ar urma să fie interzise.

Proiectul de ordonanță a apărut pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

Documentul interzice transportul public de persoane, contra cost, cu o mașină, în cazul în care propietarul nu are fie o autorizație valabilă de taxi, fie o copie conformă valabilă: e exact situația în care se află servicii precum UBER ori Taxify.

Cei care oferă servicii de taximetrie fără autorizație riscă încă de la prima abatere amenzi de 5,000 de lei.

În legea din prezent, acesta este nivelul maxim al amenzii – sancțiunile pornesc de la 1,000 de lei.

De asemenea, regulile din prezent spun că pedepsele se aplică doar în cazul în care aceste fapte au loc “în mod repetat”. Această sintagmă a dispărut din proiectul de ordonanță.

La mijlocul lui februarie, șoferii de taxi au protestat în Piața Victoriei din București față de ceea ce numesc “concurența neloială”.

Astfel de manifestații au avut loc, de altfel, în mai multe orașe europene în ultimii ani.

Danemarca, Italia și Portugalia au interzis serviciul UBER.

Șoferii din Madrid și Berlin trebuie să aibă licențe de taxi și să fie plătiți cel puțin cu salariul minim. Ei au și drepturi care nu le sînt recunoscute în America – cel la concediu medical sau la concediu de odihnă plătit, de pildă.

Justiția britanică urmează să decidă dacă va permite sau nu acest serviciu.