Continuăm la Europa FM discuțiile cu experții pentru starea noastră de bine și mai ales pentru a putea avea grijă de sănătatea noastră. Deși discuțiile din această perioadă sunt în jurul pandemiei COVID-19, alte afecțiuni rămân la fel de periculoase, mai ales atunci când este ignorat tratamentul.

Astmul rămâne în continuare o afecțiune mult subdiagnosticată, iar mulți pacienți ajung la medic abia când se confruntă cu un episod sever. Astmul nu poate fi vindecat, însă este o afecțiune care poate fi ținută sub control dacă pacientul respectă tratamentul, așa cum a fost prescris de medic și recomandarile acestuia. Legătura cu medicul este importantă și acesta trebuie consultat pe tot parcursul bolii.

Lipsa simptomelor sau a crizelor este rezultatul unui tratament administrat corect. În acest context, renunțarea la tratament pentru că avem sentimentul că ne-am vindecat de astm este greșită. Simptomele sau crizele pot reveni oricand.

Astmul este o boală cronică inflamatorie care necesită tratament toată viața, subliniazăProf. Univ. Dr. Carmen Bunu Panaitescu,medic primar alergologie și imunologie clinică.

Campania “Respir”, lansată în 2019 la inițiativa Institutului pentru Dezvoltare în Sănătate și Educație (IDSE) și a Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), este un demers de informare și educare cu privire la astm, ca problemă de sănătate publică. Campania se bucură și de sprijinul Societății Române de Pneumologie (SRP), Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) și al grupului RespiRO din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.

În cadrul campaniei “Respir” este pusă la dispoziția publicului larg platforma de informare viatacuastm.ro, un instrument care vine în ajutorul pacienților cu astm și al aparținătorilor și broșura “Viața cu astm”, unde cei interesați vor găsi răspunsuri la cele mai frecvente întrebări cu privire la călătoria pacientului cu astm.

Despre cum poate fi ținut sub control astmul, care sunt pericolele neprezentării la medic sau ale întreruperii tratamentului am stat de vorbă cu  Prof. Univ. Dr. Carmen Bunu Panaitescu – medic primar alergologie și imunologie clinică: