Producţia fabricilor chineze s-a prăbuşit în cel mai rapid ritm din ultimele trei decenii, în primele două luni ale acestui an.

Declinul, în condiţiile în care răspândirea rapidă a virusului şi măsurile drastice de izolare au afectat sever a doua cea mai mare economie din lume, transmite Reuters.

Investiţiile urbane şi vânzările de retail au scăzut de asemenea puternic, amplificând temerile că economia Chinei a stagnat sau chiar s-a contractat în primul trimestru din acest an. Autorităţile sunt aşteptate să implementeze mai multe măsuri pentru a resuscita activitatea economică din economia chineză, care a făcut tranziţia în ultimul deceniu către o economie dominată de servicii.

Producţia industrială a scăzut cu 13,5% în primele două luni din an faţă de perioada similară din anul trecut, a anunţat luni Biroul naţional de statistică.

Evoluţia a fost cea mai slabă din 1990 încoace, o schimbare drastică faţă de o creştere de 6,9% a producţiei industriale din decembrie. Analiştii se aşteptau în medie la o creştere de 1,5% a producţiei industriale, dar estimările au fost foarte diferite unele de altele.

Vânzările din retail s-au prăbuşit cu 20,5% în perioada ianuarie-februarie în condiţiile în care consumatorii nu au mai ieşit în oraş la mall-uri, restaurante sau cinema-uri.

Investiţiile pe total au suferit un picaj de 24,5%, în timp ce investiţiile sectorului privat au suferit o cădere de 26,4%.

Rata şomajului a crescut cu un procent întreg în doar două luni, de la 5,2% în decembrie la 6,2% în februarie, atingând cel mai ridicat nivel de când se publică oficial datele.

Se estimează că fabricile chineze nu vor reuși să reînceapă optim producţia până în luna aprilie, iar încrederea consumatorilor ar putea înregistra o revenire şi mai greoaie. Marea îngrijorare priveşte însă firmele mici şi mijlocii, care deşi au primit scutiri de taxe, sunt sub presiunea cheltuielilor cu chiriile şi salariaţii într-un moment în care nu generează venituri.