Site icon ApropoChat | Intra Pe noul chat Apropo

Procurorii DNA vor prelua cercetările privind problemele de la votul din diaspora

Dosarul privind obstrucționarea dreptului la vot, pentru alegerile din 26 mai, înregistrat inițial la Parchetul General, a ajuns la DNA.

Parchetul General a confirmat, la solicitarea jurnalistului Attila Biro, că pe rolul Secției de urmărire penală a fost înregistrat un dosar penal privind votul din diaspora, iar acesta a fost declinat către Direcția Națională Anticorupție.

Prezența la alegerile europarlamentare din 26 mai a fost una crescută încă de la primele ore ale zilei, comparativ cu alegerile precedente. În diaspora au fost înregistrate 376.925 voturi valabile.

Pe 28 mai și Instituția Avocatul Poporului a anunțat că s-a sesizat din oficiu cu privire la modul în care s-a desfăşurat procesul de votare în diaspora.

“Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi va solicita informaţii de la autorităţile implicate în legătură cu modul în care s-a desfăşurat votul în diaspora, cu ocazia alegerilor europarlamentare. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 7 şi art. 36 din Constituţia României privind românii din străinătate şi dreptul de vot”, se precizează într-un comunicat.

Demersul a fost iniţiat după apariţia mai multor informaţii în presă cu privire la modul în care s-a desfăşurat procesul de vot în secţiile din diaspora, precum şi a unor petiţii primite de la persoane fizice prin care se solicita sesizarea din oficiu.