Secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii cere guvernului să nu modifice Codurile Penale prin ordonanţă de urgenţă.

Într-un comunicat, procurorii din CSM susţin că urgenţa nu se justifică şi cer ca aceste legi vitale pentru Justiţia din România să fie modificate doar de către Parlament.

Totodată, procurorii  cer să se facă mai întâi o evaluare a inpactului dar şi ca magistraţii să fie consultaţi.

Pe agenda oficială a guvernului de mâine nu figurează proiectele de ordonanță, însă lista actelor normative poate fi suplimentată.

Şedinţa va începe la opt dimineaţă.

Pe de altă parte, ambasadoarea Olandei la București, Stella Ronner-Grubacic, i-a transmis astăzi ministrului Justiţiei că ţara sa este îngrijorată de ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codului Penal, care ar putea fi adoptată în şedinţa de Guvern de mâine.

Diplomatul olandez s-a întâlnit cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, despre care a spus la final, că speră că înţelege preocuparea Guvernului de Haga.

Ştim că se poată discuţii despre una sau mai multe ordonanţe de urgenţă.

Am avut un dialog foarte bun şi consistent cu ministrul Justiţiei pe tema acestor ordonanţe şi i-am împărtăşit îngrijorările noastre.

 Îngrijorările se referă la o ordonanța care ar putea fi adoptată și care se referă la amendamente aduse Codului Penal.

Sper că preocupările noastre au fost bine înţelese”, a explicat diplomatul olandez.

 

Vă reamintim, Olanda este una dintre ţările care se opun de mai mulţi ani intrării României în spaţiul Schengen din cauza intervenţiilor repetate ale Politicului în Justiţie.

Iar modificarea Codului Penal a fost criticată anul trecut de către Opoziţie, Înalta Curte dar şi de Comisia Europeană, foruri care consider că prin schimbările votate de Putere lupta anticorupţie şi cooperarea judiciară internaţională ar putea fi afectate semnificativ.