Prima tranșă, de 14.000 doze de vaccin Moderna, a ajuns în țară. prin Vama Nădlac. Vor fi depozitate la Institutul Cantacuzino, apoi vor fi distribuite în ţară.

Este al doilea vaccin anti-COVID care a fost aprobat la nivel european.

Eficacitatea celor două vacinuri este aproximativ aceeași. BioNTech-Pfizer – 95% ,Moderna – 94,1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, încă, măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul SARS-CoV-2.

Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să genereze anticorpi necesari în lupta cu virusul.

Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-Cov2.

ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpi.

Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN -ul celular, având în vedere că nu pătrunde în nucleu.

Toate livrările de vaccin anti-COVID produs de Moderna vor fi realizate de către compania Kuehne + Nagel și vor proveni din centrul farmaceutic centralizat deținut în Europa.