Primarul orașului Vișeu de Sus (județul Maramureș), Vasile Coman, nu crede că într-un caz de sclavie făcut public de procurorii DIICOT ar fi vorba de trafic de persoane.

Direcția de Protecție a Copilului a preluat în îngrijire patru copii germani, plasați într-un regim special de protecție.

Mai multe percheziții au avut loc marți în Maramureș la un grup infracţional din care fac parte și doi cetățeni germani.

Grupul este suspectat că aducea minori din Germania pentru „reeducare”, dar că îi folosea pentru munci epuizante.

Potrivit DIICOT, verificări și percheziții s-au făcut în Vişeu de Sus şi în comuna Leordina.

Suspiciunile: trafic de persoane, trafic de minori şi lipsire de libertate în mod ilegal.

Anchetatorii susțin că există suspiciunea rezonabilă că, din 2014 încoace, gruparea anchetată a preluat tineri germani între 12 și 18 ani, sub paravanul unor activităţi autorizate de servicii educative care vizau recuperarea şi reintegrarea socială a acestora.

„În realitate, tinerii au fost supuşi unui regim de lipsire de libertate, de interzicere în a comunica în exterior cu familiile din Germania ori cu alte persoane sau autorităţi române”, anunță DIICOT.

Sub pretextul reeducării, ei ar fi fost puși la munci grele în gospodăriile unor localnici aflaţi în anturajul suspecţilor, dincolo de capacităţile şi limitele fizice ale vîrstei lor ori ale afecţiunilor de care unii suferă.

Minorii ar fi fost umiliți, amenințați, privați de hrană și supuși în mod repetat unor „acte de violenţă gravă şi ameninţări”.

Unii dintre minori au avut chiar intenţii suicidale din cauza acestui regim, arată DIICOT.

Primarul Vasile Coman: „Au condiții foarte bune”

Primarul orașului Vișeu de Sus, Vasile Coman, nu crede că în acest caz este vorba de trafic de persoane.

„Nu cred că statul german încredințează copii unei asociații din Germania să facă trafic de persoane, au avut loc acolo controale din Germania.

Este o asociație germană care funcționează de dinainte de 2012, cînd am venit eu la Primărie.

Sînt zeci de copii din Germania, vin psihologi, cadre didactice, au condiții foarte bune, sunt cazați într-un centru amplasat într-o zonă foarte frumoasă”, a spus Vasile Coman.

Demnitarul local susține că nu are cunoștință despre săvîrșirea unor ilegalități.

Programul finanţat de statul german a fost fondat şi coordonat de către unul dintre suspecții de naţionalitate germană.

El este reprezentat de serviciul social intitulat „Projekt Maramureş”, al cărui furnizor acreditat este o asociaţie cu sediul în Baia Mare.

Din datele strînse pînă acum, asociația are doar un rol formal în derularea proiectului respectiv.

El a primit licenţă de funcţionare din partea Ministerului Muncii.

Documentul este valabil pînă în februarie 2021.