Administraţiile publice locale cheltuiesc bani mulţi în acţiunile de combatere a coronavirusului, iar Guvernul ar trebui să vină cu un sprijin financiar, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă online, primarul orașului Târgovişte.

“Legat de măsurile pe care Primăria Târgovişte le ia pentru combaterea COVID-19, în momentul acesta este în plină desfăşurare a doua etapă de dezinfectare a scărilor de bloc din Târgovişte, astăzi ajungem cam la o treime din numărul de scări de bloc, în câteva zile sper să finalizăm această operaţiune. Mai facem o alimentare a dispenserelor cu dezinfectant din scările de bloc (…). Problema cea mai spinoasă e cea financiară, observ că actualul guvern chiar nu are de gând să sprijine în vreun fel administraţiile publice locale pe această componentă, mai mult decât atât, este pentru prima dată în cei cinci ani de când conduc administrativ acest oraş când se face o rectificare negativă, guvernul a luat circa 200.000 de lei”, a explicat Cristian Stan.

“Pe subiectul cu amenzile, după această gafă, într-o ţară normală cel care a emis actul normativ ar trebui să îşi dea demisia. În momentul în care atâţia oameni sunt amendaţi, ar trebui să existe o demisie”, a adăugat edilul.

Ordonața care a majorat amenzile pentru nerespectarea stării de urgență au fost declarată neconstituțională.

“Exact ca şi în alte decizii luate de actuala Curte Constituțională în perioada lui Dragnea, şi decizia asta arată că actuala Curte Constituţională este de partea celor care încalcă legea, de partea celor care încalcă regulile, sancţionând pe toţi cetăţenii corecţi, care au respectat relgementările, care au respectat regulile care au fost impuse în perioada stării de urgenţă prin ordonanţe militare. Practic, prin această decizie, Guvernul, autorităţile – se poate spune – aproape sunt împiedicate să apere sănătatea şi viaţa românilor”, a afirmat premierul Ludovic Orban, miercuri seară, într-o conferinţă de presă.

“Este o decizie care mă şochează, care are un vădit caracter politic şi care se situează pe linia deciziilor care sunt luate în favoarea minorităţii extrem de redusă care încalcă legea şi nesocoteşte majoritatea zdrobitare a cetăţenilor români, peste 98%, care respectă legea şi s-a comportat în toată această perioadă responsabil și a contrbuit fiecare dintre ei la limitarea răspândirii virusului”, a mai declarat premierul.

”Vom căuta o cale legală care să permită autorităţior să lupte împotriva celor care nu respectă regulile şi îi pun în pericol pe ceilalţi cetăţeni”, a adăugat șeful executivului.

“Am atras atenția Guvernului în repetate rânduri cu privire la problemele de legalitate din ordonanțele militare. Dar au preferat să acționeze în forță, cu gândul doar la imagine și mai puțin la drepturile și libertățile fundamentale ale românilor! Între timp – 300 de mii de români au fost amendați! O lege care s-a aplicat discreționar și care a permis abuzurile. 200 de milioane e totuși cam mult! Nu poți să-ți bați joc de oameni pentru că tu n-ai fost în stare să faci o lege bună, care să definească clar contravenția și termenii de aplicare a sancțiunii”, a scris liderul PSD pe Facebook. “Acum, aceste greșeli trebuie corectate. Îndemn Guvernul să ia de îndată măsuri ca instanțele să nu fie blocate cu sute de mii de procese. Dacă nu vor fi în stare, vom găsi o soluție legislativă în Parlament. Este normal ca cei care nu au respectat regulile să fie aspru pedepsiți. Dar din cauza lor nu trebuie să sufere toată lumea! Și, în niciun caz, Guvernul nu trebuie să-și acopere găurile de la buget din banii oamenilor. Acesta nu este un plan economic!”, a adaugat Marcel Ciolacu.

Procurorul General al României se așteaptă la un val de contestări în instanțe a amenzilor primite pentru încălcarea ordonanțelor militare.

La Europa FM, Gabriela Scutea a spus că neplata unei amenzi nu mai poate fi motiv de cercetare penală.

Polițiștii au amendat peste 300.000 de persoane, iar valoarea amenzilor depășește 120 de milioane de euro.

Aplicate în timpul stării de urgență, instituită în contextul epidemiei de nou coronavirus, aceste sancțiuni contravenționale sunt printre cele mai mari din Uniunea Europeană, ca valoare și număr.

“Sancțiunile penale sunt separate de sancțiunile contravenționale. Practic, din anul 2002, amenda contravențională nu mai poate fi transformată în închisoare nici măcar contravențională. Sunt convinsă că primul aspect cu care sistemul judiciar se va confrunta, după încetarea stării de urgență și reluarea activității de judecată, va fi acest val, pe care îl consider enorm în evaluarea mea, de plângeri contra proceselor verbale de sancționare contravențională”, a explicat Gabriel Scutea.