Şeful statului a promulgat mai multe modificări la Legea Educaţiei, după ce iniţial, a respins reducerea timpului petrecut de elevi în bănci.

Potrivit Legii educaţiei modificată acum, elevii de şcoala primară nu trebuie să stea în bănci mai mult de 20 de ore pe săptămână, cei de gimnaziu pot avea cel mult 25 de ore pe săptămână, iar cei de liceu, maximum 30 de ore pe săptămână.

În prezent, un elev de clasa a VIII stă uneori la şcoală până 34 de ore.

Invitată recent la Europa FM, Alice Iacobescu a întrebat-o pe Monica Anisie, noul ministru al Educaţiei, ce măsuri va lua astfel încât elevii să stea mai puţin la şcoală.

Demnitarul a explicat că cel mai probabil se va lua în calcul eliminarea unor discipline.

De asemenea, Legea Educației Naționale mai este modificată prin introducerea un nou articol, care urmărește combaterea fenomenului de bullying: „În unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise comportamentele care constau în violenţa psihologică – bullying”.

Până acum, legea prevedea că numărul de ore minim şi maxim este stabilit de ministrul Educaţiei prin ordin de ministru.

Astfel, elevii de la clasa pregătitoare învață 19-20 de ore pe săptămână (au maximum un opțional), cei de la clasele I, a II-a și a III-a au minimum 20 – maximum 21 de ore, iar la clasa a IV-a elevii au minimum 21 de ore și maximum 22 de ore.

Elevii de clasa a V-a au 26-28 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar clasa a VIII-a are 31-34 ore pe săptămână.

Promulgarea vine după ce președintele a cerut în mai reexaminarea acestei legi.

În cererea de reexaminare, președintele Klaus Iohannis semnala faptul că reglementarea prin care sunt stabilite numărul de ore alocat disciplinelor „prezintă neclarități”.

„Deși proiectul de lege cuprinde măsuri foarte bune privind combaterea bullying-ului, precum și o serie de măsuri menite a crește accesul la educație a unor categorii de copii care nu aveau acces până acum – măsuri de care sistemul educațional românesc are nevoie – considerăm că intervențiile legislative care vizează stabilirea numărului de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ, fiind incomplete în reglementare, prezintă neclarități, ceea ce impune reexaminarea de către Parlament a conținutului normativ al acestora”, a transmis șeful statului pe 3 ianuarie.

Klaus Iohannis mai semnala Legislativului în cerere că modificarea numărului de ore alocat disciplinelor „afectează automat și profilul de formare, conținuturile educaționale, modalitățile de predare, învățare și evaluare din învățământ precum și încadrarea cu personal”.