Șeful statului va anunța, marți, prelungirea, cu încă 30 de zile, a stării de urgenţă.

Măsura a fost instituită inițial la 16 martie, în încercarea de a controla răspândirea noului coronavirus.

Klaus Iohannis a avertizat, săptămâna trecută, că nu este momentul ca populația să se relaxeze şi să ignore restricțiile, întrucât de respectarea acestora depinde controlarea epidemiei.

Potrivit Constituţiei, starea de urgenţă poate fi prelungită de câte ori este nevoie, dar numai cu încuviinţarea Parlamentului, care trebuie să supună votului decizia șefului statului în termen de cel mult cinci zile de la publicarea documentului în Monitorul Oficial.

PSD a cerut, prin vocea președintelui Marcel Ciolacu, garanții pentru economie. Potrivit acestuia, în lipsa măsurilor corecte şi necesare pentru prevenirea unui dezastru economic, prelungirea stării de urgenţă “ar fi o inconştienţă totală”.

Liderul ALDE a anunțat, în weekend, că nu va susține prelungirea stării de urgență. Călin Popescu Tăriceanu consideră că, la adăpostul acestei măsuri, „creşte lipsa de transparenţă” şi este deschis „drum liber abuzurilor”.

Până luni, au fost confirmate 6.633 de cazuri de SARS-CoV-2 în România.

331 de persoane au murit din cauza COVID-19, boala pe care acest virus o provoacă.

914 persoane au fost declarate vindecate și externate.

Ministrul Sănătăţii a declarat, luni, că o eventuală relaxare a măsurilor impuse în contextul crizei epidemice ar putea să fie permisă după 15-20 mai sau 1 iunie. Potrivit lui Nelu Tătaru, ridicarea restricțiilor se va face gradual.