Premierul Orban a prezentat, în deschiderea ședinței de guvern, măsurile pe care Executivul le-a pregătit pentru sprijinirea mediului de afaceri, în contextul crizei coronavirusului.

Acesta a menționat că vor fi luate măsuri în ceea ce privește asigurarea capitalului de lucru, iar aceste măsuri vizează „nu neapărat companiile care sunt afectate, ci toate companiile”. Totodată, premierul a subliniat că statul trebuie să injecteze bani în economie și să crească investițiile.

Reamintim, ieri, ministrul de Interne anunța că se suspendă activitatea de servire și consum a produselor alimentare la restaurante, cafenele sau alte localuri publice.

Ședința se desfășoară în regim de teleconferință.

Principalele declarații ale premierului: 

Este important ca Guvernul să își desfășoare activitatea normal, ca toate atribuțiile Guvernului, ministerelor și celorlalte mecanisme să fie derulate în cele mai bune condiții.

Trebuie să vă informez pentru început privitor la emiterea primei ordonanțe militare, semnate de domnul ministru Vela și de subsemnatul. Sigur că am luat măsuri care pot părea măsuri severe, după cum bine știți am suspendat pentru 14 zile zborurile spre Spania și dinspre Spania. Am văzut foarte clar cazul unui zbor din Spania în care un pasager era depistat pozitiv.

Este clar că extinderea epidemiei în Spania a generat această măsură, care din punctul nostru de vedere a fost una absolut necesară, pe care am luat-o exact cum am luat-o, privitoare la zborurile dinspre Italia și înspre Italia.

De asemenea, am luat măsuri severe privitoare la închiderea restaurantelor, cafenelelor, hotelurilor, suspendarea spectacolelor, activităților culturale, suspendarea inclusiv a competițiilor sportive. Practic am redus la maximum prin măsurile restrictive pe care le-am adoptat ocaziile în care oamenii sunt apropiați, se întrunesc și există posibilitatea de a se răspândi coronavirusul.

Toate măsurile au un singur obiectiv: să limiteze la maxim răspândirea acestui virus. Să păzim populația României, fiecare cetățean, de riscul de îmbolnăvire cu această boală, care este practic o amenințare nu numai pentru România. Este o amenințare la nivel global și foarte multe țări europene sunt afectate de epidemie.

Urmărim cu mare atenție evoluția situației, vom continua să luăm măsuri la fel de energice pentru a reuși să diminuăm ritmul de răspândire al virusului, de asemenea, măsuri pentru a întări capacitatea tuturor instituțiilor care se află în prima linie de bătălie.

Am avut situații în care a trebuit să intervenim la nivel diplomatic atât la nivel de ministere, le mulțumesc miniștrilor care au fost alături de președinte și de mine în toate demersurile pe care le-am făcut.

În urma unei discuții personale cu premierul Ungariei, am fost informat oficial de faptul că se va reglementa situația cu tranzitul în Ungaria. În ceea ce privește transportul de marfă, nu vor mai exista restricții, iar în ceea ce privește transportul de persoane, se va permite în fiecare zi derularea lui în convoi, între orele 21 și 5.

Știm foarte bine că au existat probleme în Slovenia, că au existat probleme pe care le-am avut inclusiv cu transportul de marfă în Serbia. O să informez că, la ora actuală, din toate informațiile oficiale pe care le avem, putem spune că fluența transportului de marfă este asigurată și că transportatorii români care sunt esențiali în asigurarea legăturilor economice cu celelalte țări își vor putea desfășura activitatea în condiții normale.

Am insistat pentru a permite transportatorilor continuitatea în activitate, asigurând condiții speciale de protecție pentru șoferii de TIR-uri, care odată reveniți în țară, dacă respectă condițiile de protejare, să poată să reia activitatea fără să aibă obligația de a sta 14 zile în carantină. Sigur, cu condiția inexistenței vreunui simptom.

Transportul, industria Horeca, sunt într-o situație critică. De asemenea, am văzut că inclusiv în domenii economice există decizii care au fost luate, care generează un impact economic negativ.

Astăzi vom adopta un prim set de măsuri pentru a veni în sprijinul companiilor afectate și al angajaților din aceste companii, dar va trebui să urmărim în continuare tot ceea ce se întâmplă în economie. Nu numai în cea românească, ci trebuie să urmărim evoluțiile de la nivel european.

Sigur că deocamdată măsurile la care ne-am gândit sunt, pe de o parte, măsuri de a susține financiar de la buget efortul de plată a ceea ce se numește șomajul tehnic.

Am ales această formulă dintr-un motiv foarte important: foarte multe companii care sunt afectate sunt companii care funcționau foarte bine. Care își desfășurau activitatea în bune condiții, cu profitabilitate, cu plata la timp a taxelor și impozitelor. Iar aceste companii sunt afectate de o conjunctură pe care o considerăm de moment.

Aceste companii, odată ce trece vârful epidemiei, vor avea capacitatea de a relua activitatea în bune condiții și vor avea nevoie de angajații pe care i-au format în timp. Nu îi susținem pe această perioadă care, repet, este o perioadă care va fi limitată în timp. Înseamnă a condamna companiile să piardă acești angajați, căci odată ce se rup practic contractele de muncă, angajații sunt trecuți în șomaj, capacitatea de refacere a structurii este foarte limitată.

Vom lua măsuri în ceea ce privește asigurarea capitalului de lucru. Aceste măsuri vizează nu neapărat companiile care sunt afectate, ci toate companiile, pentru că noi trebuie să fim cu atenția în egală măsură asupra activităților economice care pot să continue în condiții normale și să asigurăm capitalul de lucru, resursele financiare necesare pentru a putea să susținem aceste companii.

În mod clar va trebui să injectăm bani în economie. Va trebui să creștem investițiile. Să creștem alocările financiare pentru a susține un program amplu de investiții. Va trebui să luăm măsuri care să permită dezvoltarea companiilor în domenii în care există oportunități de dezvoltare pentru a putea să creeze practic răspuns potrivit la diversele cereri care există pe piața actuală.

Domnul ministru al Economiei deja este implicat într-o comunicare foarte apropiată cu companii, care să poată să dezvolte capacitatea a produce materiale, substanțe, echipamente necesare în criza actuală.

Trebuie să vă mai spun că este absolut necesar ca, în perioada următoare, Ministerul de Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Transporturilor și toate celelalte implicate în efort să fie pregătiți pentru o creștere a numărului de cetățeni români care revin în țară.

Numai astăzi, în cursul dimineții, au intrat în România peste 3500 de cetățeni români. Va trebui să fiți foarte fermi în impunerea măsurilor pe care le-am decis. Oricine vine dintr-o zonă carantinată, cum este Italia, va trebui să intre în carantină, iar cine vine din țările în care există peste 500 de cetățeni diagnosticați, vor trebui să intre în izolare la domiciliu.

De modul în care reușim să convingem românii care se află în izolare la domiciliu să respecte regulile de izolare și să nu transmită, în eventualitatea în care sunt purtători ai virusului, în comunitate, va depinde ținerea sub control a numărului de persoane care sunt contaminate. Reducerea la maxim a acestui număr de persoane.

De asemenea, cred că sistemul de sănătate trebuie să facă apel și la medicii de familie. Medicii de familie cunosc foarte bine comunitățile locale, știu bine oamenii pe care îi au în grijă și trebuie susținuți în primul rând să aibă tot ceea ce se este necesar pentru echipament de protecție și alte lucruri necesare și, în același timp, trebuie susținuți pentru a se implica în activitatea de asigurare a serviciilor de sănătate și pentru persoanele care se află în izolare la domiciliu.