Premierul Ludovic Orban a respins, joi seară, acuzațiile că actuala guvernare liberală ar face achiziţii prin ”firmele de casă” ale politicienilor liberali.

“Nu am niciun fel de implicare în procedurile de achiziţii, decât prin intervenţiile pe care le-am făcut, la nivel diplomatic, de a aduce materialele necesare în condiţiile unor restricţii impuse de ţările respective. Se pot vedea achiziţiile făcute de ONAC, Unifarm… Oicine poate vedea ce s-a cumpărat, de unde şi cu ce preţ s-a cumpărat. Există o transparenţă! M-aş bucura să există aceeaşi transparenţă şi la nivelul autorităţilor locale, consiliilor judeţene…”, a spus șeful executivului la Digi 24.

”Cred că este important ca fiecare să se uite la el în ogradă”, a adăugat Ludovic Orban.

Social-democratul Marcel Ciolacu a declarat, joi seară, că ”românii au dreptul să ştie cum este posibil ca firmele de casă ale PNL să ia contracte de milioane de euro, fără niciun control şi fără nicio regulă”.

Premierul a contrazis ideea că România ar avea puține îmbolnăviri, în comparație cu alte state europene, pentru că nu ar testa suficient.

”Numărul de apeluri la 112, ca şi medie, a scăzut. Este, în ultimele 3-4 zile, cam la 500 de apeluri. Ceea ce indică o tendină de scădere a necesităţii de testare. Contrazic categoric minciunile spuse de lideri politici şi de oameni iresponsabili că noi avem un număr atât de mic de cazuri pentru că oamenii nu sunt diagnosticaţi. Nu sunt adevărate aceste informaţii…”, a adăugat Ludovic Orban.

Potrivit lui Ludovic Orban, în acest moment, estimările indică un vârf epidemiei în perioada 1-5 mai.

“Asta nu înseamnă că după vârf vom scăpa. Urmează să menţinem, o perioadă de timp după vârf, respectarea regulilor, astfel încât să scăpăm cât mai repede de virus. Toate deciziile le vom lua în funcţie de evoluţia epidemiei, şi ca să fim oneşti, nu există prognoze cu grad de 100%. Sunt prognoze care au o cantitate mare de informaţii, dar nu sunt sigure 100%”, a explicat acesta.

Șeful guvernul a mai spus că şcolile se vor deschide ”când ne va permite contextul epidemiologic”, chiar dacă asta va însemna 1 iunie.

Ministrul Sănătății a avertizat, joi, că lipsa izolării voluntare în perioada sărbătorilor pascale poate crește semnificativ numărul de infecții cu nou coronavirus.

„În cazul în care vom avea o transmitere accentuată în comunități, nerespectarea unor reguli putem merge și la mai multe cazuri, 15.000-20.000 dacă nu avem acele precauții. Mențin ce am spus și acum patru și opt săptămâni: izolare voluntară la domiciliu, încă nu este timpul. Rămâne acel timp când vom vedea stagnarea numărului de cazuri de la o zi la alta și chiar când vom avea cazuri noi”, a spus Nelu Tătaru.

Parlamentul aprobat, joi, decretul privind prelungirea stării de urgenţă, însă nu au renunţat la condiţiile impuse de PSD.

Astfel, Guvernul va trebui să prezinte un raport săptămânal cu activităţile luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus, iar la 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă Curtea de Conturi va verifica modul în care au fost făcute achiziţiile publice.

Din totalul celor 439 de parlamentari care şi-au exprimat votul, 404 au votat decretul, în timp ce 29 au votat împotrivă, iar cinci s-au abţinut. ALDE şi Pro România au fost singurele partide care nu au susţinut aprobarea prelungirii stării de urgenţă.

Șeful statului i-a criticat dur, apoi, pe politicienii “care încearcă să obțină capital electoral de pe urma pandemiei”.

Klaus Iohannis a vorbit și despre parlamentarii opoziției, care au impus anumite condiții pentru a vota prelungirea stării de urgență, spunând că “majoritatea parlamentară fără legitimitate votează populist măsuri fără suport economic”.

Totodată, președintele a spus și că “este complet imoral să punem pe umerii tinerilor factura promovată de politicieni iresponsabili”.

Partidul Social Democrat a respins acuzațiile lansate de șeful statului.

„Toate partidele politice, cu excepția PNL, au criticat Guvernul pentru modul haotic în care a gestionat criza generată de pandemia de coronavirus. Președintele este supărat că Parlamentul dorește ordine în toate aceste ordonanțe militare, emise la miez de noapte și care se bat cap în cap. Președintele este supărat că Parlamentul, la fel ca toți cetățenii acestei țări, dorește transparența comunicărilor privind situația exactă și în timp real a evoluției COVID-19 pe teritoriul țării. De ce? Nu este normal ca toți românii să știe aceste lucruri? Președintele nu a explicat de ce este supărat că Parlamentul a obligat Guvernul să prezinte informații cu privire la achizițiile de materiale sanitare care se fac în această perioadă. Este ceva de ascuns în legătură cu aceste achiziții? Este ceva ce președintele Iohannis nu dorește să se afle despre achizițiile făcute de Guvern?”, susține PSD într-un comunicat.

Social-democrații îi atrag atenția președintelui Klaus Iohannis să nu confunde „responsabilizarea”, cu „împovărarea”.

„A cere Guvernului să fie transparent, să informeze corect populația și să fie atent cu banul public nu înseamnă „împovărare”, ci „responsabilizare” față de cetățenii români. Doar în dictatură, transparența și informarea cetățenilor cu privire la cheltuielile publice reprezintă o „împovărare” pentru decidenți!”, conchide sursa citată.

Președintele Klaus Iohannis a spus, joi, referindu-se la faptul că parlamentarii au votat prelungirea stării de urgență, cu impunerea unor condiții Guvernului, că „o majoritate fără nicio legitimitate votează populist măsuri care nu au nicio susținere”, făcând aluzie la PSD, UDMR, ALDE și Pro România.

„Trăim o perioadă dificilă care va marca la scară istorică nu doar România, dar și celelalte state. Această etapă critică ne-a pus în fața oglinzii decenii de guvernare a României. Astăzi vedem clar efectele dezastruoase a modului toxic de a gândi care ne-a ținut în loc zeci de ani. Schimbarea va fi imposbilă în cazul acelor politicieni care se gândesc doar la beneficiile lor electorale. Fac propuneri greșite și împovărează o țară. Nu putem periclita viitorul României doar pentru că o majoritate fără nicio legitimitate votează populist măsuri care nu au nicio susținere”, a explicat acesta.

Premierul a declarat, joi seară, că nu există prevederea care să permită Parlamentului, printr-o hotărâre, să stabilească reguli contrare decretului prezidenţial.

”Decretul prezidenţial necesită aprobarea de către Parlament, dar opinia noastră clară este că nu poate să fie supus unor restricţii care să fie incluse într-o hotărâre a Parlamentului. O să încercăm să nu intrăm în conflict cu articole din această hotărâre a Parlamentului, în măsura în care ele nu sunt contrare Decretului prezidenţial. S-a văzut clar o tendinţă de împiedicare a emiterii ordonanțelor militare, dar le readuc aminte celor care au susţinut articolul respectv că cele mai multe măsuri de restricţie care au fost susţinute şi de ei au fost impuse prin ordonanțe militare”, a susținut Ludovic Orban.